Foto: Semper Miles

Fem år för försvar, beredskap och säkerhet

Det var initialt planerat till den första juli 2015 men några detaljer gjorde att det kom att kräva ytterligare några dagar. ”Sjösättningen” kunde genomföras den fjärde och sedan dess har vi funnits med Online.

Tänk att det hunnit passera fem år sedan Semper Miles gjorde entré på nätet! Under den tiden har vi gått från en trevande start till att vara den tänkta centrala punkten för information och inspiration för oss som värnar försvaret, beredskapen och säkerheten.

Idag når vi tusentals intresserade via hemsidan där vi fram till och med idag har hunnit publicera hela 1 957 artiklar, ett snitt på drygt en om dagen utslaget på årens alla dagar, vardag som helg, höst, vinter, vår och sommar.
Vi når många även via Facebook, till att börja med de strax 6 300 som aktivt följer, ytterligare genom gillande, delningar och omnämnanden samt de som sporadiskt tittar in. Vi skapar också närvaro och intresse på Twitter, som tillkom långt senare men som ändå har passerat 500 följare. Verkligen trevligt. Tack ska ni ha!

Parallellt har vi under åren som gått verkat i lite projekt där vi med stor glädje t ex lyckats se till att Veteranstöd Rapid Reaction (VRR) kunnat stärka sin välgörande kassa med runt 20-25 000 kronor genom bidrag och gåvor. Det har också hunnits med att skapa och ge ut två böcker.

På projektfronten är vi för närvarande, sedan en tid, inbegripna i ett samarbete med vännerna i REKYL. Något mycket givande och viktigt. Exakt vad kommer vi tillsammans att avslöja inom kort.

Fem år har gått och vi ser ingenting annat än att fortsätta framryckningen , på egen hand och i seriösa och expansiva samarbeten (vi är i idel öra). Framåt!

Här är de mest lästa artiklarna hittills i år:

Juni 2020
Bruket av lös ammunition som vi känner det på väg att fasas ut
Före detta ÖB om SVT:s ovilja att uppmärksamma Sveriges veteraner
Finska militärfordon (och svensk teknik) alltjämt i ropet

Maj 2020
Våra stridspiloter finslipar på låg höjd en längre tid
Snart uppe i 4 800 nya kulsprutor till Kanadas försvar
Utöver uppgraderingarna satsar man på helt nya vapen

April 2020
Artilleri hemmahörande söderöver nära att bli verklighet
Nya eldhandvapen för Försvarsmakten kan vara ett faktum inom fyra-fem år
Hangarfartyg för helikoptrar och större amfibiska operationer

Mars 2020
Ingen flytt – Högkvarteret blir kvar i Stockholm
Det blir anbud och ett starkt team ska ta Gripen till Kanada
Något avsides lever fortfarande anläggningen med tradition av mystik och sekretess

Februari 2020
Amerikansk konvojtrafik över Atlanten med trupper och materiel för att förstärka Europa
Svenska styrkor även till Operation Barkhane?
Ny chef för nya 181:a pansarbataljonen

Januari 2020
Finland inleder provflygning med Gripen och fyra andra kandidater
Lyckade hemliga test med PV-robot för CV90
Ny ”pang” till franska försvaret och i skapligt antal

 

Semper Miles betyder Alltid Soldat och man kan vara soldat på många fler sätt än det vi normalt förknippar med ordet, alltså den krigförande mannen och kvinnan som är beredda att ta smällar för att alla andra ska kunna leva i trygghet, i frihet och demokrati. Att vara ‘Semper Miles’ kan vara så enkelt som att på olika sätt bry sig och verka för vårt land, vårt lands försvar och säkerhet och, inte minst, våra medmänniskor. Oavsett bakgrund och/eller roll i samhället.

Läs även: Om Semper Miles och En kamp för det goda samt Nya boken Maria är med i Hemvärnet lyfter fram, förklarar och hyllar och Semper Miles Spreadshirt Shop

(Bilden: Med Semper Miles på expedition till Norges, Nordens och norra Europas högsta punkt, Galdhöpiggen, för ett par år sedan. Foto: Semper Miles.)

– Five Years Online, 4th July, for the strengthening and inspiring defence information initiative Semper Miles

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]