Foto: Cpl Andy Hurt, USMC

Snart uppe i 4 800 nya kulsprutor till Kanadas försvar

Nytt och stärkande behöver inte alltid betyda på alla sätt det absolut senaste. Kanadensiska försvaret satsar på en beprövad och pålitlig klassiker och köper in ytterligare över 3 600 C6 GPMG (General Purpose Machine Gun), kulsprutan FN MAG som vi närmast känner som KSP 58 – stark både för buren och fordonsmonterad eld.

Affären är välkommen då en stor del av de befintliga C6:orna i det kanadensiska försvaret beskrivits som slitna och i slutet av sin livscykel efter lång och trogen tjänst. Arbetet med att förnya är pågående och ska nog ses som ett andra steg till de 1 148 kulsprutor av den här typen som köptes in 2017.

Kanada ser för närvarande över fler vapentyper för att modernisera och säkra/öka förmågan. I det här fallet med understödsvapen handlar det om den uppgraderade och för Kanada anpassade C6A1 FLEX i en konfiguration med t ex kolv i polymer, möjlighet att komplettera med utrustning som mer avancerade sikteslösningar etc på både låda och den modernare främre delen. Som vi upplever det (utan detaljkännedom) åt den amerikanska M240-versionen.

Leverantör är Colt Canada som kommer hålla tillverkningen i landet, något regeringen ser som viktigt bl a för sysselsättningen. Rent kostnadsmässigt är affären värd i storleksordningen, motsvarande 670 miljoner svenska kronor men då ingår en del kringutrustning som lådor och kassetter, rengörings- och reparationssatser, vapenremmar, reservdelar o dyl. Leverans av de nya kulsprutorna beräknas ta sin början under året och löpande pågå till 2023. Omkring 2022 räknar man enligt ett tidigare uttalande med att ha ersatt hela arsenalen av GPMG C6 med nytt.


Film: 5th Canadian Division – The C6 general purpose machine gun / La mitrailleuse polyvalente C6 (1:10 min)

Canadian Armed Forces – Officiella hemsidan

FN Herstal – FN MAG

Försvarsmakten – Kulspruta 58

Läs även Semper Miles: Nya eldhandvapen för Försvarsmakten kan vara ett faktum inom fyra-fem år och Norska försvaret letar KSP i 7.62 till infanteri och hemvärn samt Saab Barracudas världsledande ULCAS till Kanada och Det blir anbud och ett starkt team ska ta Gripen till Kanada

(Bilden: En kanadensisk soldat öppnar eld med, en tidigare, C6. Foto: Cpl Andy Hurt, USMC, CC0 PD https://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain. Filmen: 5th Canadian Division Youtubekanal.)

– New batch of some further 3 600 GPMG C6A1 FLEX for Canada

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]