Foto: Saab

Det blir anbud och ett starkt team ska ta Gripen till Kanada

Det rör på sig på flygplansfronten vad gäller det absolut senaste från Saab, Gripen E/F, där produktionen är igång och de första leveranserna till svenska respektive brasilianska flygvapnet har ägt rum.

Upphandlingsprogrammet för nya flygplan till Finland är igång och har nått en bra bit. För närvarande genomförs där såväl officiella som mer diskreta flygningar, avancerade avstämningar och tester. Kandidaten Gripen E/F lär ha riktigt goda möjligheter.

Kanada är i samma situation och även de befinner sig i upphandling av stridsflygplan med sitt Future Fighter Capability Project (FFCP) som syftar till att säkra och anskaffa ett drygt 80-tal nya plan, både av bästa sort för ändamålen nu och i framtiden men det ska såklart även vara ekonomiskt försvarbart. Aspekter som ju är själva beskrivningen av Gripen.

Igår meddelade Saab att man med stöd av den svenska regeringen kommer gå vidare och lämna in ett anbud, ett erbjudande för på flera sätt kanske världens bästa stridsflygplan och som samtidigt kommer innebära tekniköverföring, främjande av den kanadensiska industrin och skapande av högkvalificerade arbetstillfällen.

Samtidigt passade man på att presenterade sina partners i Gripen for Canada Team som omfattar IMP Aerospace & Defence, CAE, Peraton Canada och GE Aviation. Ett starkt och pålitligt lag av innovativa och ledande företag inom Kanadas flygindustri.
”Gripen for Canada Team står för en ’Made in Canada-lösning’ och vi ser fram emot att kunna visa att att Gripen är det bästa valet för Kanadas flygvapen och skattebetalare, vad gäller livscykelkostnader och underhåll. Saabs stridsflygplan Gripen uppfyller Kanadas alla krav och erbjuder prestanda, avancerade tekniska funktioner, framtidssäkrade uppgraderingsmöjligheter, samt NATO-kompatibilitet.”

Kanada flyger idag ett 80-tal anpassade F/A-18A och F/A-18B (CF-188A och CF-188B) och har på allvar diskuterat ersättare sedan 2010. För att upprätthålla förmågan de närmaste åren köpte man senast in ett antal begagnade F/A-18 från Australien för aktiv tjänst och för reservdelar.

Den aktuella upphandlingen för moderna stridsflygplan pågår men än är det en bit kvar. Som det ser ut planerar man för att ha allting klart och börja ta emot sin nya flotta kring 2025, kanske bestående av 88 stycken Gripen!


Film: Saab – Gripen for Canada (0:50 min)

Saab – The smart fighter – Gripen E/F

IMP Aerospace & Defence

CAE

Peraton Canada

GE Aviation

Royal Canadian Air Force (RCAF)

Läs även Semper Miles: Gripen fullt möjlig kandidat när Kanada växlar upp och Finland inleder provflygning med Gripen och fyra andra kandidater samt Härlig stämning när första Gripen E överlämnades och 36 Gripenplan till Brasilien

(Bilden: Gripen E 39-8 från ett tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: Saab, CC0.)

– Saab offering Gripen E to Canada, announcing strong Gripen for Canada Team

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]