Foto: Luftstridsskolan

SK 60 avtackas efter lång och trogen tjänst

Så är det långa kapitlet med Skolflygplan 60 över. Efter närapå sex decennier av trogen tjänst går SK 60 i välförtjänt pension i och med en officiell och högtidlig avvecklingsceremoni under tisdagen på Flygvapenmuseum i Linköping. I samband med detta hålls också ”den sista svenska flyguppvisningen med SK 60 i Flygvapnets regi”.

Många är de stridspiloter som utbildats på systemet för vidare färd mot Draken, Viggen och Gripen. Många är också vi som fått skåda det karaktäristiska flygplanet på himlavalvet, i allehanda uppdrag. Inte minst uppvisning. Det blir dock inte helt ”ridå” eftersom ett antal plan kommer att föras över för att fortsätta vårdas och flyga med föreningen Swedish Air Force Historical Flight.

Vi passar på att tacka för det som varit och ser fram emot nykomlingen SK 40 som tar vid.

Ceremonin tar sin början klockan 15:00 och flyguppvisningen med SK 60 vid 15:45.

Film: Saab 105 (SK 60) – A Short History (3:45 min)

Försvarsmakten – Ta farväl av Skolflygplan 60
Försvarsmakten – Flygplan SK 60

Luftstridsskolan (LSS)
Flygvapnet

Flygvapenmuseum

Swedish Air Force Historical Flight

Läs även Semper Miles: Fortfarande pigg efter 50 år i skyarna och Nya flygplan beställda från Tyskland samt Första leveransen inför produktion av svensk-amerikanen T-7A och Svensk-amerikansk lösning på mardrömmen F-35

(Bilden är från ett tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: Luftstridsskolan. Filmen: A Short History, Youtubekanal.))

– Swedish Airforce Trainer and Light Attack Aircraft SK 60 (Saab 105) retires

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]