Foto: MaxSpeed commons file

Nya flygplan beställda från Tyskland

Grob G 120TP blir flygvapnets nya skolflygplan och får beteckningen SK 40. Ersättaren till våra befintliga SK 60, som varit med sedan 1963 och i tjänst sedan 1967, är därmed klar.

Redan 2015 skickade FMV ut en första s k Request for Information (RFI) för nya plan där målet var att ha en ersättare i luften 2020. Det arbetet avbröts dock i fjol då ingen leverantör sågs kunna möta samtliga krav.

Nu har det löst sig och det är den tyska tillverkaren Grob Aircraft i den lilla orten Tussenhausen-Mattsies, några mil väster om München i södra Tyskland, som tagit sig igenom nålsögat och kan leverera. Grob Aircraft har hållit på sedan 1971 och räknas idag som en av de mest erfarna tillverkarna av avancerade kompositflygplan i världen. Sedan starten har man hittills levererat mer än 3 500 flygplan av olika sort!

Modellen vi bestämt oss för är ett populärt propellerplan där man sitter sida vid sida, utvecklat för både civilt och militärt bruk. Toppmodernt men ingen duvunge. G 120TP premiärflög 2010 och finns med i flygvapenflottorna i Argentina, Indonesien, Mexiko, Storbritannien, Tyskland, USA m fl. (Finland flyger också Grob fast den tidigare G 115.)

För svensk del rör det sig om, som det ser ut, sju flygplan i en första beställning, inklusive kringutrustning och simulatorer. Option för fler och mer är också säkrad.

Det nya skolflygplanet SK 40 är planerat att börja levereras 2022 och gå i drift med svenska flygvapnet under 2023. Trotjänaren SK 60 kommer att bli kvar några år.

Grob Aircraft – G 120TP

Försvarsmakten – Flygplan SK 60

Försvarsmakten – Luftstridsskolan

Försvarsmakten – Flygvapnet

Läs även Semper Miles: Nya skolflygplan på väg till Flygvapnet och Dags att finna efterföljare – Alla SK 60 på marken sedan november samt Första leveransen inför produktion av svensk-amerikanen T-7A och Brasiliens första Gripen flyger och samtidigt har Embraer KC-390 nu börjat levereras

(Bilden: G120TP – Air-to-Air. Foto: MaxSpeed commons file, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

– Swedish Air Force select GROB G 120TP for Basic Trainer Aircraft

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]