Foto: AlfvanBeem

Smidig, uppskalad produktion för nya CV90

Kontrakt påskrivet mellan Försvarets materielverk (FMV) och BAE Systems Hägglunds för fler stridsfordon – CV9035 MkIIIC.

Det handlar om nyproduktion till svenska Försvarsmakten för ersättning av vagnar som tidigare donerats till Ukraina, samt om nyproduktion för kommande leveranser direkt till Ukraina.

Den här varianten, kombinationen med egen ersättning respektive utlandsstöd, är även öppen för andra länder att begagna sig av. Nationer som redan ingår i CV90-familjen, men intresset för systemet är stort och här torde det även finnas möjligheter till nya användare att göra entré.

Av förklarliga skäl har inga detaljer nämnts rörande ordervolym och leverans, men valet av CV9035 MkIIIC ska innebära smidig, uppskalad produktion och att leveranstiderna kortas rejält.

BAE Systems signs contract with Sweden for new CV90 combat vehicles

BAE Systems – CV90

Wikipedia – Stridsfordon 90

Läs även Semper Miles: Nya varianter av CV90 till svenska försvaret och Tjeckien satsar stort på CV90 MkIV samt Största affären hittills för CV90 och Granatkastarlösningar med ledande CV90 i Sverige och Norge

(Bilden är en illustration från ett annat, tidigare tillfälle och sammanhang. En nederländsk CV9035NL. Foto: AlfvanBeem, CC0 PD)

– Contracts for more BAE Systems CV90’s

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]