Foto: BAE Systems

Tjeckien satsar stort på CV90 MkIV

Efter framgångsrika förhandlingar med Sveriges regering, Försvarets materielverk och BAE Hägglunds har Tjeckien undertecknat avtal för att förstärka sitt försvar med stridsfordon av typen CV90 MkIV. Det rör sig om inte mindre än 246 fordon i sju olika varianter.

Kontraktet som värderas till motsvarande ca 22 miljarder svenska kronor tillhandahåller mycket kapabla fordon för den tjeckiska armén samtidigt som den ger den tjeckiska industrin en betydande roll i programmet.

”Som den nionde medlemmen i CV90 User Group kommer Tjeckien och dess armé att dra nytta av detta stridsbeprövade fordon med en ledande kombination av rörlighet, eldkraft, skydd och framtida tillväxtpotential,” sa Tommy Gustafsson-Rask, verkställande direktör för BAE Systems Hägglunds, i Örnsköldsvik, Sverige. ”Detta kontrakt representerar också en betydande vinst för den tjeckiska industrin som kommer att pågå i decennier.”

De aktuella CV90:orna kommer att utvecklas och levereras genom ett industriellt partnerskap med den tjeckiska industrin som ska leverera 40 % av förvärvets värde i utvecklings-, produktions- och monteringskontrakt.

Det mellanstatliga programmet erbjuder också framtida samarbets- och industriella möjligheter. Kontraktet kommer att stärka den lokala försvarssektorn, ge tillgång till BAE Systems globala försörjningskedja, utöka möjligheterna till samarbete och förbättra den lokala konkurrenskraften.

CV90 MkIV, den senaste generationen av det ledande stridsfordonet, är ett idealiskt, stridsbeprövat fordon. CV90 har satts in runt om i världen i koalitionsoperationer under både Nato- och FN-mandat. Fordonet erbjuder överlägsna taktiska och strategiska möjligheter för ett brett utbud av mark- och luftburna mål, samt exceptionell motståndskraft i vilken terräng och taktisk miljö som helst.

Systemet används idag av sju nationer: Danmark, Estland, Finland, Nederländerna, Norge, Schweiz och Sverige. Nyligen valde Slovakien att komma med i CV90-familjen, och nu alltså även Tjeckien. Varmt välkomna!

BAE Systems – CV90MkIV

Försvarsdepartementet

Försvarets materielverk, FMV

Ministry of Defence of the Czech Republic

Läs även Semper Miles: Det bästa blev just ännu bättre med nya CV90 MkIV och Största affären hittills för CV90 samt Nya varianter av CV90 till svenska försvaret och Lyckade hemliga test med PV-robot för CV90

(Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: BAE Systems.)

– Czech Republic acquire considerable number of latest CV90 IFV’s

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]