Foto: BAE Systems

Största affären hittills för CV90

Slovakien har under en tid sett sig om efter nya stridsfordon för att modernisera och stärka sitt försvar.

Under våren har det varit final och man har genomfört en tuff och intensiv testperiod där CV90 MkIV visade sig från sin bästa sida och bäst svarade upp på kraven. I slutet av maj kunde vi rapportera att man såg ut att föredra det svenska systemet.

Nu är det bekräftat. I nära samarbeten mellan Sverige och Slovakien ska det byggas och levereras 152 stycken CV90 MkIV, den senaste och mest avancerade i stridsfordonsfamiljen från Hägglunds i Örnsköldsvik. Dessutom har det nämnts ”en statlig del med förslag på samarbeten kring CV90” länderna emellan. Något som stärker respektive förmåga till markstrid och skapar erfarenheter för ytterligare utveckling.

Det här är den största affären hittills för CV90, värd bort emot 17 miljarder kronor. Nästa steg är kontraktsskrivning vilket sker i år.

Det världsledande stridsfordonssystemet är sedan tidigare i tjänst i Danmark, Estland, Finland, Nederländerna, Norge, Schweiz och Sverige – och snart alltså även Slovakien!

BAE Systems – CV90 MkIV

Försvarets materielverk, FMV

Ozbrojené Sily – Slovakiens försvarsmakt

Läs även Semper Miles: Föredrar CV90 i kommande storaffär för stridsfordon och Det bästa blev just ännu bättre med nya CV90 MkIV samt Ännu säkrare kommunikation och styrning i ny CV90-affär och Stororder på Carl-Gustaf från Slovakien

(Bilden är en illustration, från ett annat tidigare tillfälle. Foto: Copyright © 2021 BAE Systems. All rights reserved.)

– In competition for new Combat Vehicles, Slovakia has selected Swedish CV90MkIV

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]