Foto: Rebecca Surtees, BAE Systems Hägglunds

Det bästa blev just ännu bättre med nya CV90 MkIV

BAE Hägglunds presenterade igår den nya generationen CV90 MkIV under pågående International Armoured Vehicles Conference i London. En imponerande utveckling av ett redan fantastisk och världsledande stridsfordon och det har hänt en hel del!

Den nya vagnen har ökat i vikt från 35 till 37 ton men har samtidigt utrustats med ny motor från Scania på 1 000 hästkrafter samt det allra senaste och starkaste vad gäller kraftöverföring. CV90:an är dock fortfarande betydligt lättare än sina konkurrenter i samma skyddsklass. Trots ett par ton extra blir det här en ännu stabilare plattform med möjlighet till högre fart oavsett terräng tack vare aktiv dämpning. Något som för övrigt även påverkar arbete och kostnad för underhåll, samt livslängden, mycket positivt.

Tornet som byggts utifrån modulärt tänkande kan bestyckas med en 30/40-, 35/50- eller 120 millimeterskanon som huvudbeväpning samt vapenmoduler för pansarvärnsmissiler och kulsprutor. MkIV:an får också aktivt motmedel, s k APS, för eget skydd och blir det första stridsfordonet (Infantry Fighting Vehicle) i väst med detta!

På tekniksidan har det också gått framåt med sjumilakliv där man byggt för att möta de senaste kraven vad gäller sensorer och det egna iFighting-systemet med autonomt, självlärande AI till stöd för besättningen. Här lär även fler, tidigare presenterade innovationer finnas med eller kunna bifogas.

Hittills har man producerat 1 280 vagnar i 15 varianter och idag förlitar sig Danmark, Estland, Finland, Norge, Sverige, Schweitz och Nederländerna på CV90. Med MkIV borde det kunna bli betydligt fler, både vad gäller numerären och nationer. Det här blir vad man kommer att erbjuda bl a Tjeckien som står i begrepp att modernisera genom att byta ut över 200 av sina BMP-2. Ett land som redan valt det bästa för sitt stridsflyg.


Film: BAE Systems Hägglunds is launching CV90MkIV (10:31 min)

Läs även Semper Miles: Arméchefen i London för tre väldigt speciella dagar kring bepansrat och Aktivt motmedel till nederländska CV90 samt BAE Hägglunds på väg in i ännu en möjlig mångmiljardaffär och Fler CV90 till Norge – oöverträffad i sin klass

(Bilden: The latest generation of the CV90 family – CV90 MkIV. Foto: Rebecca Surtees, BAE Systems Hägglunds.)

– The best just got even better as BAE Systems yesterday presented new IFV CV90 MkIV at Armoured Vehicles Conference in London

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]