Foto: Oleg V Belyakov - AirTeamImages

Saab kvar när brasilianska regeringen på nytt nobbar Boeing

Vi fann en kund, en partner och en vän när Brasilien för några år sedan bestämde sig för Saab Gripen. En avancerad affär inte bara för 36 nya stridsflygplan utan även för växande utvecklingssamarbete, produktion och långsiktighet. Det ser ut att fortsätta bli så.

I december signalerade Boeing (som tidigare deltog i kampen om att leverera flygplan med sitt F/A-18) att man var intresserade av att köpa den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer, något som hade kunnat stoppa det svensk-brasilianska samarbetet. Ett faktum som också tydligt kommunicerats från Saabs ledning till Brasiliens regering som äger vetorätt.

Sedan valet av Gripen har det under flera år pågått så kallad tekniköverföring från Sverige till Brasilien. Idag har Saab och Embraer ett mycket nära samarbete, inte minst när det gäller tekniska lösningar, något Saab inte hade varit pigga på att fortsätta med ifall Boeing skulle kliva in som ny ägare.

Nu ser det dock ut att vara faran över. För bara några timmar sedan rapporterade nyhetsbyrån Reuters att Brasiliens försvarsminister Raul Jungmann ska ha lämnat besked om att samarbetet med Sverige och Saab är viktigt och ska fortsätta. Någon affär med Boeing blir inte av.

Läs även Semper Miles: 36 Gripenplan till Brasilien och SAAB utökar i långsiktigt partnerskap inom flyg- och rymdteknik samt Är nykomlingen från Embraer vårt nya transportflyg?

(Bilden: En JAS Gripen från ett tidigare tillfälle. Foto: Oleg V Belyakov – AirTeamImages, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

– Brazilian Defense Minister says there will be no deal for American control of Embraer. Swedish partner Saab stays in Brazil.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]