Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Sjörörliga artilleriplattformar för amfibiebataljonerna

FMV har skrivit kontrakt med Swede Ship Marine AB om att leverera åtta sjörörliga artilleriplattformar med stabiliserande granatkastare för nyttjande inom Amfibiebataljonen i Stockholm och Göteborg.

Kontraktet innebär att Försvarsmakten vid leverans får en ny förmåga att kunna skjuta indirekt eld med god precision under framryckning till sjöss.

– Det är mycket glädjande att vi kan realisera en helt ny förmåga som ger Försvarsmaktens amfibieförband en kraftigt ökad möjlighet att ge eldunderstöd till kustnära förband inom mark- och sjöstridskrafterna, säger Claes Westergren, produktionsansvarig chef vid FMV.

Just den sjörörliga komponenten är avgörande för att i en stridssituation snabbt kunna omgruppera till en annan plats och ge nytt eldunderstöd. Med handburna granatkastare kan en omgruppering på ett par kilometer ta flera timmar att genomföra, medan de nya artilleriplattformarna kommer kunna förflytta sig och vara skjutklara på ett fåtal minuter. Det innebär ett mycket välbehövligt övertag på slagfältet.

Utöver indirekt eld ska båtens egna sensorer och vapensystem kunna användas för egenskydd med direktriktad eld.

– I Sveriges unika skärgårdsmiljö med många öar och skymd sikt ger den här förmågan ett kraftigt tillskott för att bekämpa fienden i skärgårdsmiljö, säger Lennart Klingenstierna, projektledare vid FMV.

I kontraktet ingår även utbildningssystem och reservdelar. Leverans av utbildningssystem sker 2026-2027 och leverans av artilleriplattformar är planerad till 2027-2028.

FMV – Amfibiebataljon 2030

Swede Ship Marine AB

Stockholms amfibieregemente – Amf 1

Älvsborgs amfibieregemente – Amf 4​

Marinen

Läs även Semper Miles: Toppmodern svensk GRK-båt men endast på export och Mer försvarsarbete i och kring våra skärgårdar samt Högtidlig återinvigning av Amf 4 i Göteborg och Nyaste stridsbåten CB90 HSM även till Peru

(Bilden är från ett annat, tidigare tillfälle och sammanhang. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten.)

– Ordered: New platform for highly mobile, stabilized naval Grenade Launcher System

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]