Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Mer försvarsarbete i och kring våra skärgårdar

Vi kan under våren och sommaren se fram emot ökad militär närvaro med bl a fler övningstillfällen av olika slag på många håll i de svenska skärgårdarna.

Närmast flaggas det för att maj och juni blir mer intensiva än vanligt. Soldater och sjömän behöver öva för att tillgodogöra sig samt bibehålla kompetens samt vidareutvecklas, sins emellan och tillsammans med utländska samarbetspartnerts. Viktiga steg för den svenska försvarsförmågan.

Samtidigt är det allt fler civila som hittar ut och njuter längs våra kuster men genom att vara medvetna om varandra, vidta försiktighet och följa regler, finns det plats för alla. Se länkar nedan och följ lokala instruktioner.

Områden som hittills särskilt nämnts, där man får räkna med påtagligt ökad militär närvaro, är skärgård och vatten i norra, mellersta och södra Stockholm, Göteborg, Karlskrona, Gryt och Valdemarsvik.

Försvarsmakten – Råd till båtfolk och skärgårdsboende

Försvarsmakten – Skjutfält och avlysningar

Marinen

Läs även Semper Miles: Större funktionsövning för ubåtsjakt i sydöst och Nyaste stridsbåten CB90 HSM även till Peru samt EU som garant för ett alltjämt obeväpnat Åland? och Med FSvR och R142 Ystad i vår, sommar och höst

(Bilderna är från andra, tidigare tillfällen. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten respektive Håkan Nyström/Försvarsmakten.)

– Expect increased military presence in and around Swedish archipelagos this spring and summer

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]