Foto: Anna Noren/Forsvarsmakten

Nu står 3 500 redo att dra igång Sydfront 21

För att bygga ett starkare försvar och öka Sveriges militära förmåga” genomför strax Försvarsmakten den större arméövningen Sydfront 21. Större både vad gäller antalet deltagare och tidsperiod, med full fart under drygt två veckor!

Övningen omfattar totalt ca 3 500 från 13 förband och pågår på flera platser i Västergötland, Småland och Skåne fr o m söndag den 25 april t o m måndag den 10 maj. Närmare bestämt Skövde, Kråk och Karlsborg 25/4-4/5, Skillingaryd och Vaggeryd 2-12/5 samt Björka, Norra Åsum, Ravlunda, Revingehed, Rinkaby 3-10/5.

I samband med Sydfront 21 genomförs även den återkommande ammunitions- och minröjningsövningen Swedec EOD Exercise, SEE-21, med realistiska scenarier för uppgifter i kris och krig, under perioden 5-12/5.

Verksamheten genomförs på avlysta övnings- och skjutfält men kommer att märkas av, mest genom buller i samband med de olika stridsmomenten och ökad trafiknärvaro med transporter, stundtals med stora förflyttningar på civila vägar. Allmänheten i, kring och mellan berörda områden är noggrant informerade. Strax söder om Skövde blir det aktuellt med en vägavstängning och boende i Skåne har gjorts uppmärksamma på att lågt flygande plan och helikoptrar medverkar vid Revingeheds övningsfält den 6 maj.

”Det är när alla förmågor sätts samman som den verkliga effekten uppnås.”

Film: Arméchefen om Sydfront 21 (1:03 min)

Försvarsmakten – Information för boende i Skaraborg (PDF)

Försvarsmakten – Information för boende i Jönköping, Skillingaryd och Vaggeryd (PDF)

Försvarsmakten – Information för boende i Skåne (PDF)

Försvarsmakten – Armén

Läs även Semper Miles: Tillsammans för hantering av och skydd mot sprängämnen och Två veckor av taktik och strid i krävande subarktiska förhållanden samt Större funktionsövning för ubåtsjakt i sydöst och Rätt anonym aktivitet på gång över Vänern med omnejd

(Bilden är från ett tidigare övningstillfälle. Foto: Anna Noren/Forsvarsmakten. Filmen: Försvarsmakten Inblick, Youtubekanal.)

– Extensive Army Exercise ”Sydfront 21” (Southern Front) during two weeks

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]