Foto: FSvR

Med FSvR och R142 Ystad i vår, sommar och höst

För närvarande känns det kanske lite avlägset men snart är vi där med sommar och glittrande hav och det är fullt acceptabelt att börja drömma och planera redan nu.

I Föreningen Svenska Robotbåtar (FSvR) ser man framtiden an och har släppt programmet för 2021 års aktiviteter med robotbåten R142 Ystad. Tio spännande tillfällen som inleds veckoslutet 28-29 maj med möjligheter att hänga med Gålö – Sandhamn – Gålö, där man tjusigt lägger till för inkluderad lunch på lokal i Sandhamn! Därefter fortsätter programmet med körningar, temaresor, jubileum och andra arrangemang fram t o m november.

Det går redan nu att förboka och man erbjuder en generell rabatt vid ”tidigt köp 30 dagar”. Se länkarna nedan för program och mer information. Ytterligare frågor och bokning via e-post: event@robotbatar.se

R142 Ystad är 45 meter lång, drygt 7 meter bred, 250 ton tung men gör ändå 40 knop tack vare sina tre gasturbiner. En imponerande och för fienden respektingivande farkost som tjänstgjorde i marinens sista robotbåtdivision fram till 2005 men som ännu är ståtlig och synnerligen pigg tack vare noggrant underhåll och att hon relativt ofta får komma ut i sitt rätta element.

Sedan 2006 underhåller och driver den ideella föreningen Svenska Robotbåtar (FSvR) R142 som museifartyg. I detta arbete ingår att köra, utbilda besättningar och underhållspersonal, sköta underhåll samt samla och bevara dokument, manualer och bilder, sprida kunskap och kännedom om fartygstypens historiska roll och unika teknik till allmänheten m m.

Föreningen Svenska Robotbåtar (FSvR) – Direkt till programmet m m

Föreningen Svenska Robotbåtar (FSvR) – Hemsidan

Veteranflottiljen

Läs även Semper Miles: Dags för EDIP 2019 – En dag i Paradiset och Ståndsmässigt och säkert i 40 knop även privat samt Ledningssystem från Saab för Bulgariens nya toppmoderna fartyg och Ubåtsjakt och mer i övning på västkusten

(Bilden: R142 Ystad vid ett tidigare tillfälle. Foto: Föreningen Svenska Robotbåtar, FSvR.)

– The Association of Swedish Missile Boats have presented their Programme for 2021

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]