Foto: Sjöhistoriska

Med FSvR och R142 Ystad

Våren och säsongen med saltstänk, glittrande hav och fartvind är i antågande. Det råder det ingen tvekan om, trots senaste tidens aprilväderfasoner.

I Föreningen Svenska Robotbåtar (FSvR) förbereds det friskt och det publika programmet är släppt. Hittills med sex spännande tillfällen att relatera till (och mer lär det bli):

25 maj: Sandhamn tur och retur
2 juni: Stockholm-Gålö
24 augusti: Tema Torpedattack
21 september: Resa Nynäshamn (t o r)
5 oktober: Tema Dalarö skans
19 oktober: Resa till Femörefortet (t o r)

Sedan 2006 underhåller och driver den ideella föreningen Svenska Robotbåtar (FSvR) R142 Ystad som museifartyg. I detta arbete ingår att köra, utbilda besättningar och underhållspersonal, sköta underhåll samt samla och bevara dokument, manualer och bilder, sprida kunskap och kännedom om fartygstypens historiska roll och unika teknik till allmänheten m m.

R142 är 45 meter lång, drygt 7 meter bred, 250 ton tung men gör ändå 40 knop tack vare framdrivning med tre gasturbiner. En imponerande och för fienden respektingivande farkost som tjänstgjorde i marinens sista robotbåtdivision fram till 2005 men som ännu är ståtlig och synnerligen pigg tack vare noggrant underhåll och att hon relativt ofta får komma ut i sitt rätta element.

Håll koll på programmet gentemot den egna kalendern och haka på vid något eller flera av de unika tillfällena! Kontakt och bokning via e-mail: event@robotbatar.se

Föreningen Svenska Robotbåtar, FSvR – Hemsidan

Föreningen Svenska Robotbåtar, FSvR – Direkt till mer detaljerat program

Veteranflottiljen

Wikipedia – Gålöbasen

Läs även Semper Miles: Ståndsmässigt och säkert i 40 knop även privat och En dag i Paradiset 2023 samt I de västra vattnen för Marinövning Vår 24 och Ännu bättre Visby och framtagande av nästa generation svenska korvetter

(Bilden: R142 från ett tidigare tillfälle. Foto: Pressbild, Sjöhistoriska.)

– The Association of Swedish Missile Boats have presented their initial Programme for 2024

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]