Foto: Alexandra_Koch

Munskydd på i kollektivtrafiken i hela Sverige

Vi fortsätter självklart att hålla avstånd och följa givna råd och nu kommer ordern från Folkhälsomyndigheten: Munskydd på!
Nja, alltså, där tog vi i lite för det är ingen som pekar med hela handen utan en rekommendation som går ut på att det är bra ifall envar inhandlar munskydd, ”helst av god kvalitet” (CE-märkt), och använder detta om man tänker sig att färdas i kollektivtrafiken.

Solklart? Ja och nej. Det är en uppmaning som kommer med tillägg om att den gäller på ”vardagar klockan 7–9 och 16–18”, vidare ”där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats” och då för ”personer från gymnasieåldern och äldre”.

Munskydd ersätter inte våra viktigaste vapen i kampen mot pandemin som att hålla avstånd ute och inne, tvätta händerna, undvika större sociala sammanhang, stanna hemma om man är sjuk med mera, men även om ”det vetenskapliga stödet för att användning av munskydd i samhället skulle dämpa smittspridningen av covid-19 är svagt”, som man samtidigt meddelar från Folkhälsomyndigheten, kan det väl aldrig vara fel att ytterligare försöka – för oss själva och för varandra? Det har blivit dags att skaffa och dra på mask!

Rekommendationen för munskydd i kollektivtrafiken gäller i hela landet från och med 07:00 torsdag den 7 januari.

Fokhälsomyndigheten

Krisinformation.se (MSB)

Läs även Semper Miles: Aurora 20 får stå tillbaka till förmån för gemensamma tag mot pandemin och Svenska Nijmegendelegationen tar nytt sikte på 2022 samt Följer Sverige Finlands agerande efter Coronafall på Norsk försvarsanläggning? och Hedrar med ny överflygning

(Bilden: På med masken bara, för din skull och alla andras. Foto: Alexandra_Koch, Pixabay, https://pixabay.com/sv/service/license/)

– Recommendation from Public Health Agency to wear Face Mask (on certain times) in public transport throughout Sweden from 7th January

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]