Foto: Copyright Saab AB

Kompletterande miljardaffär för ytterligare två GlobalEye

Det är världens mest avancerade AEW&C-lösning (Airborne Early Warning & Control Solution) övervakande luft, hav och land i en och samma lösning – samtidigt! ”GlobalEye kombinerar avancerad radarteknologi med flygplanet Global 6000 som har mycket lång flygräckvidd och tillverkas av Bombardier.”

Förenade Arabemiraten (UAE) har sedan tidigare beställt tre enheter varav två har levererats, i april respektive september 2020, och man är mycket nöjda.

Vi har tidigare rapporterat om att UAE fört diskussioner med Saab för möjligheten att utöka flottan av GlobalEye genom ett tilläggskontrakt. Det visar sig nu ha realiserats.

Igår meddelade Saab offentligt att det stod klart då Förenade Arabemiraten dagen före årsskiftet tecknat sig för en följdaffär gällande ytterligare två GlobalEye att levereras inom fem år.

Vi är stolta över att Förenade Arabemiraten visar ett fortsatt stort förtroende för Saab och våra lösningar. Det visar att vi ligger i absolut framkant vad gäller avancerad teknologi. GlobalEye-programmet fortlöper enligt plan och vi har ett bra och effektivt samarbete med kunden”, säger Micael Johansson, VD och koncernchef på Saab.

Värdet för den nya, kompletterande ordern ligger på motsvarande drygt 8,3 miljarder svenska kronor och kontraktsperioden löper 2020-2025. Arbetet kommer att utföras i Göteborg, Linköping, Arboga, Järfälla och Luleå samt i Centurion, Sydafrika.

Film: Saab – GlobalEye Airborne Early Warning & Control Solution (0:47 min)

Saab – GlobalEye AEW&C

Saab – Products – Air

Läs även Semper Miles: Mer affär för svenska världsledande GlobalEye och Tillmötesgående och fulladdat erbjudande till Finland inkluderar GlobalEye samt C/D får specialbehandling när det fortsätter tillsammans med E/F och Marknadens mest avancerade ljudreducerande system för Gripen E/F

(Bilden, två GlobalEye från ett tidigare tillfälle. Foto och film: Copyright Saab AB.)

– UAE follow-on contract for more Saab GlobalEye, World’s most advanced AEW&C solution, taking the fleet to five units

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]