Foto: Linus Svensson @Saab, Copyright Saab AB

Marknadens mest avancerade ljudreducerande system för Gripen E/F

Buller är ett vanligt problem, särskilt inom militär luftfart. Ljud i kabinen överstiger ofta säkra exponeringsnivåer vilket riskerar att försämra pilotens prestanda. Det gäller särskilt låga frekvenser.

Nu meddelar Saab att man investerar i Active Noise Reduction, ANR, som blir en viktig del av standardutrustningen för piloterna i Gripen E/F. Utöver det skydd som befintlig materiel erbjuder kan det nya systemet genom en digital aktiv process även identifiera och dämpa upp till 30 procent av de låga frekvenserna.

Leverantör är finska Insta Group som erbjuder avancerad teknik och servicelösningar, med stor expertis vad gäller industriell automatisering, industriell digitalisering, cybersäkerhet och försvarsteknik. Tillsammans med Saab har man arbetat på den här lösningen sedan 2018 som nu är redo att sättas in.

Saab har länge samarbetat med finska företag. Vår senaste order från Insta säkrar att gripenpiloterna är utrustade med marknadens mest avancerade ljudreducerande system. Det medför dessutom ytterligare finsk Know-How till Gripen E/F-systemet, säger Jonas Hjelm, chef för Saab Aeronautics.

Insta ANR kommer att integreras med samtliga redan beställda samt kommande ordrar för Gripen E och F. Leverans av det nya systemet sker från och med 2020.

Saab – Gripen E-series

Insta Group Oy – broschyr Insta ANR – Active Noise Reduction for aviation and demanding environments (PDF)

Insta Group Oy

Läs även Semper Miles: Tillmötesgående och fulladdat erbjudande till Finland inkluderar GlobalEye och Första Gripen E på plats och i luften i Brasilien samt Flottiljen och försvaret expanderar – nu och framöver och Det ser ut att bli tittarsuccé för Försvarsmakten igen

(Bilden: Rote Gripen E. Något beskuren bild. Foto: Linus Svensson @Saab, Copyright Saab AB.)

– Active Noise Reduction system for Saab Gripen E/F from Finnish tech company Insta Group

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]