Foto: Copyright Saab AB

Första Gripen E på plats och i luften i Brasilien

Efter ankomst med sjötransport och efter några dagar av tester och förberedelser kunde Gripen ta till skyarna och gå sträckan från kuststaden Navegantes till Embraer Defense & Securitys anläggning i Gavião Peixoto, ca 570 kilometer norrut.

En viktig milstolpe i samarbetet och nu vidtar aktiviteter som bl a omfattar tester av flygplanet under tropiska klimatförhållanden, styrsystem, luftsystem samt unika egenskaper för det brasilianska flygplanet, t ex vapenintegration och ett avancerat kommunikationssystem för krypterad data- och röstkommunikation mellan flygplanen. Här finns också viktigt, fortsatt utvecklingsarbete.

Partnerskapet som startade 2014 är bra för både Brasilien och Sverige. ”Gripen ökar det brasilianska flygvapnets operativa förmåga och främjar ett partnerskap som gynnar forskning och industriell utveckling i båda länderna”, säger Brasiliens försvarsminister Fernando Azevedo e Silva.
”Vi är stolta över den här resan som vi gjort tillsammans med många kompetenta och engagerade personer från bägge länder. Programmet löper på enligt plan och vi fortsätter vårt långsiktiga engagemang i Brasilien”, säger Micael Johansson, VD och koncernchef för Saab

Den officiella presentationen av flygplanet är planerad att äga rum vid en ceremoni på den brasilianska flygvapendagen i huvudstaden Brasilia den 23 oktober. Leverans av de 36 Gripen E/F till det brasilianska flygvapnet kommer att inledas i slutet av 2021.

Film: Takeoff in Navegantes (0:22 min)

Karta – Navegantes-Gavião Peixoto

Saab – The smart fighter – Gripen E/F

Saab Brazil

Embraer Defense & Security

Força Aérea Brasileira (FAB) – Brasiliens flygvapen

Läs även Semper Miles: Produktion för Brasiliens Gripen E/F och Brasiliens första Gripen flyger och samtidigt har Embraer KC-390 nu börjat levereras samt Det blir anbud och ett starkt team ska ta Gripen till Kanada och Finland inleder provflygning med Gripen och fyra andra kandidater och Nya möjligheter till Gripen för Kroatien

(Bilden: Gripen E lyfter från Navegantes. Foto: Copyright Saab AB. Filmen: Copyright Saab AB)

– First Brazilian Gripen has flown in Brazil

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]