Foto: Tobias Nordhausen

Efter lång kamp har man bestämt sig för ny automatkarbin

Behovet har funnits en tid och turerna har varit flera kring anskaffandet av efterföljare till trotjänaren G36 i tyska försvaret. Beslutet är taget och det blev inte Heckler & Koch, som i över ett halvsekel levererat Bundeswehrs automatkarbiner, utan en annan tysk tillverkare C.G. Haenel som får det stora förtroendet (Haenel som sedan några år levererar det tyska försvarets prickskyttegevär G29 / RS9).

Vinnarvapnet heter MK 556 (Maschinenkarabiner 556), utvecklat ur den populära AR-15-plattformen och är en militär version av Haenels semi-automat CR223 med ammunitionsstandarden 5.56×45 NATO. Det väger in på 3,35-3,6 kg beroende på piplängd, där fyra varianter från 10,5 till 16 tum erbjuds.

MK 556 kommer enligt uppgift att, till 90 procent, tillverkas och monteras på hemmaplan i Thüringen i centrala Tyskland. Något som såklart får positiva effekter för såväl regionen som för nationen. Samtidigt nämns ofta ägarstrukturen i sammanhanget där Haenel ägs av Merkel Group som i sin tur ägs av Caracal International, Förenade Arabemiraten.

Att ersätta befintligt enhetsvapen innebär en betydande order på 120 000 automatkarbiner, värd motsvarande drygt 2,6 miljarder svenska kronor.

Heckler & Koch, som tävlade och var kvar till slutet med sina AR-varianter HK416 och HK433 avsåg dock rätt snart att ”ur ett juridiskt perspektiv detaljgranska beslutet och uttömma alla juridiska alternativ gällande upphandlingen” och ska enligt färska uppgifter ha inkommit med en överklagan.

Film: C. G. Haenel – HAENEL CR223 – The impact of precision (1:54 min)

Haenel Defence – MK 556

Bundeswehr

Läs även Semper Miles: Tvärstopp i upphandlingen av Tysklands nya automatkarbiner och Nyare och bättre beväpning för polisen i södra Tyskland samt Nya eldhandvapen för Försvarsmakten kan vara ett faktum inom fyra-fem år och Svenska uppgraderingar för AK 4 även till Portugal

(Bilden är en illustration från ett annat tillfälle. Foto: Tobias Nordhausen, CC BY-NC-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/ Filmen: C.G.HAENEL:s Youtubekanal.)

– Haenel MK 556 to replace German Army’s G36 rifles

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]