101220-A-2774H-002

Tvärstopp i upphandlingen av Tysklands nya automatkarbiner

På grund av bland annat driftosäkerhet siktar tyska försvaret, Bundeswehr, på att ersätta soldaternas befintliga vapen. Processen är igång men nu har man tvingats göra halt.

Det är det välkända vapnet G36 från Heckler & Koch som närmar sig 30 år i tjänst (hyfsat jämngammal med Ak5) och planeras gå i pension till 2020. Det har varit med ett bra tag och under 2012 kom rapporter från de tyska styrkorna i Afghanistan om att G36:orna inte verkade klara det varma klimatet. Efter automateld tappade vapnet sin precision och polymererna, plasten som vapnet delvis är tillverkat av, kunde smälta på utsatta ställen! Det visade sig stämma och den akuta lösningen blev att ta in 600 stycken HK417 från Heckler & Koch.

Våren 2017 meddelade regeringen att man avsåg ersätta samtliga G36:or och lade ut ett anbudsförfarande där initialt fem leverantörer deltog: FN Herstal (FN SCAR), Rheinmetall (RS556), Sig Sauer (MCX) samt Haenel Defence (MK556) och Hechler & Koch (HK433), där de två sista sedermera tog till finalen för hårda tester och i slutänden chans att vinna kontraktet värt drygt 2,5 miljard omräknat till svenska kronor.

Nu har det dock visat sig att ingen av de två kvarvarande kandidaterna möter kravspecifikationen varför man dragit i bromsen! Enligt tidningen Deutsche Welle ska det röra sig om kaliber där det finns ett uttalat behov av både 5.56×45 och 7.62×51 medan de tävlande enbart presenterat vapen för 5.56 (här kan man såklart även spekulera kring ifall nyheterna om USA:s eventuella övergång till 6.8 millimeter kan ha haft inverkan på beställarna).
Omstart och leverantörerna uppmanas nu åtgärda och inkomma med nya förslag, något som förväntas fördröja schemat med upp till åtta månader. Nåväl, man är igång och kan se fram emot nya vapen så snart som 2020-2021.

Haenel MK556

Heckler & Koch HK433

FN Herstal – FN SCAR (i L-utförande)

Rheinmetall – RS556 (extern info p g a avsaknad av dyl på Rheinmetalls hemsida)

Sig Sauer – MCX (i Patrol-utförande)

Läs även Semper Miles: Det ser ut att kunna bli 6.8 mm för amerikanskt infanteri och På flera sätt nytänkande eldhandvapen på väg samt Tystlåtet om nästa [svenska] automatkarbin och Tilldelade personliga eldhandvapen

(Bilden: Tysk soldat på sin vakt i Afghanistan, från ett tidigare tillfälle. Foto: Sean Harriman, US Army, CC0 PD.)

– The competition for German Army’s new carbine is halted as requirements where not met.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]