Foto: Saab, Copyright Saab AB

Tillmötesgående och fulladdat erbjudande till Finland inkluderar GlobalEye

Som bekant är Finland inne i en process för att uppgradera sin flotta av stridsflygplan (det s k HX-projektet). De F/A 18 Hornet man använder idag behöver inom kort dugliga efterföljare.

Sverige finns med såklart och Saab tillsammans med svenska staten erbjuder totalt 64 stycken Gripen E och F inklusive ett betydande och långtgående industriellt samarbetsprogram. Det utöver att våra båda länders flygvapen skulle flyga likadana plan i utvecklingens absoluta framkant. Något som ytterligare skulle stärka respektive nationellt försvar, det svensk-finska försvarssamarbetet och säkerheten i regionen.

För några dagar sedan framkom det att det ingår mer i erbjudandet. Utöver Gripenplanen finns även Saabs GlobalEye, världens mest avancerade AEW&C-lösning (Airborne Early Warning & Control), vilket torde ställa vårt erbjudande i ännu bättre dager.

Saabs erbjudande består av utrustning och service som krävs för att ha flygplanen i drift och ett omfattande paket av vapen och sensorer. Förslaget innehåller också ett större program för industrisamarbete som skulle bidra till att stärka Finlands försörjningsförmåga.

GlobalEye är det nyaste och mest avancerade flygburna övervakningssystemet som finns på marknaden och har satt en ny standard inom industrin genom att erbjuda övervakning av luft, sjö och land i en och samma multifunktionslösning.

Beslut i upphandlingen hos våra goda grannar och nära partners är planerat till 2021. Vi är många som håller tummarna redan nu.


Film: Saab – GlobalEye The all-new AEW&C solution (3:24 min)

GlobalEye – Performance beyond limits

The smart fighter – Gripen E

Läs även Semper: Fördelaktiga offerter för Gripen E och F till Schweiz och Finland och Ett sekel med Ilmavoimat firas stort till helgen samt Gripen baslandar – i Finland och Gemenskapen i Aurora fortsätter i Baana och Ruska

(Bilden: Saab’s AEW&C solution GlobalEye. Foto: Saab, Copyright Saab AB. Filmen: Saab, Youtubekanal.)

– Leading Airborne Early Warning and Control aircraft GlobalEye included in Saab Gripen offer to Finland

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]