Foto: Linus Svensson, Copyright Saab AB

Fördelaktiga offerter för Gripen E och F till Schweiz och Finland

Ny chans för Saab Gripen till Schweiz och officiellt erbjudande nu lämnat till Finland i deras pågående process.

Senaste möjligheten för schweizarna att satsa på Gripen stoppades 2014 i och med den utlagsgivande folkomröstningen där nejsidan vann med 53,4 procent mot jasidans 46,6. Klockan tickar dock och det Schweiziska luftförsvaret är i behov av uppgradering. 2030 ses som en kritisk punkt för vad man använder idag vilket innebär att man måste gå från ord till handling i detta nu. Elva år kan låta som gott om tid men den här sortens affärer, leverans, implementation o dyl tar normalt tid. ”Bara elva år” är därför mer realistiskt uttryckt. De F/A-18 Hornet och Northrop F-5F Tiger II ses redan som ålderstigna.

Den där gången 2014 diskuterades volymen 22 plan av den senaste versionen som då endast fanns under utveckling. Den här gången finns produkten i luften och imponerar stort. Leveransstart kommer dessutom att ske i år, 2019.
Saab har med stöd av svenska staten överlämnat offert för 30 till 40 Gripen E till Schweiz motsvarighet till FMV. Samtidigt erbjuds samarbetsprogram med schweizisk industri motsvarande 100 procent av kontraktvärdet. Investeringen i uppgraderat luftförsvar, där även luftvärnet får sig en rejäl översyn utöver flygplansköp, har beräknats ligga i intervallet motsvarande 60-70 miljarder svenska kronor.

Samtidigt rör man sig framåt i den Finska upphandlingsprocessen (HX-projektet) där landets F/A-18 Hornet-plan behöver ersättare. Saab har med stöd av svenska staten, till finska Försvarsmaktens logistikverk, offererat 64 stycken Gripen E och Gripen F och även här erbjuds betydande samarbetsprogram, ”för industriellt samarbete i syfte att bygga upp en omfattande nationell kapacitet för försörjningssäkerhet i Finland, överföring av underhålls-, reparations- och översynskapacitet samt flygplanstillverkning och etablering av ett centrum för vidmakthållande och utveckling av Gripen i Finland.”

Gripens operativa förmågor matchar mycket väl de finska behoven och kraven. Med Gripen kan Finland förnya sin stridsflygplansflotta utan att kompromissa med antalet flygplan, tack vare en mycket konkurrenskraftig livscykelkostnad. Vi är övertygade om att Gripenerbjudandet skulle utgöra ett betydande bidrag till det finska försvarets operativa förmåga”, sa Jonas Hjelm, chef för Saab affärsområde Aeronautics i ett pressmeddelande i onsdags. Finskt beslut om upphandling är att vänta under 2021.


Film: SAAB Gripen E – promo videos. Har hunnit vara med ett tag men är både informativ och medryckande (2:50 min)

Schweizer Armee – Luftwaffe

Ilmavoimat – Flygvapnet

Saab Finland – Gripen E – The smart fighter

Läs även Semper Miles: Deras största militära investering i modern tid och Gripen är på flera sätt en otroligt konkurrenskraftig kandidat samt JAS 39 Gripen – bäst i världen och 62 Gripen till Finland?

(Bilden är från ett tidigare tillfälle. ”Gripen E carries Meteor”. Foto: Linus Svensson, Copyright Saab AB. Filmen: MDx media, Youtube.)

– Brand new, stunning Saab Gripen E and F in advantageous offers to Switzerland and Finland

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]