Foto: Copyright Saab AB

Gripen är på flera sätt en otroligt konkurrenskraftig kandidat

Indien är en möjlig storkund för fler, nya stridsflygplan och Saab Gripen är en av de givna kandidaterna. Väl medvetna om såväl behov och funktion som ekonomi, hastar man inte och ser sig noga omkring.

I en intressant artikel från Indien nyligen går man mer rakt på sak och lyfter det svenska planet till skyarna, för den egna satsningen men även i ett internationellt sammanhang för länder som överväger att ge sig in i det dyraste projektet som står att finna: ”Glöm F-35, köp Gripen”.
Det här grundar sig inte på någon emotionell basis utan kända fakta med bevisad topprestanda, ny teknik, kompabilitet och inte minst ekonomi. Enligt artikelförfattaren skulle man få 150 stycken Gripen E för samma pengar som 65 st F-35 (räknat på inköp och drift). Något som borde spela stor roll, särskilt som Gripen håller sig i absolut framkant och t o m slår flera konkurrenter på fingrarna. Ett annat faktum är att det talas allt mer om lösningar som överlistar den svindyra smygtekniken, både vad gäller fysiskt vinkeltänk och elektronik.

Detta samtidigt som Danmark, som lagt en order värd motsvarande drygt 86 miljarder svenska kronor för att ersätta sina 44 st F-16 med 27 stycken F-35:or, flaggar för betydligt färre flygtimmar för sina piloter. Närmare bestämt 115 tim/år istället för de 140 man har idag – och där Natos rekommendation ligger på 180. Här hade Gripen kunnat betyda både fler plan och att man får den tid i luften som man vill/som behövs. Kanske t o m med en sparad slant i statskassan på kuppen.

Slutligen ska här också nämnas Storbritanniens läge som inte visar på ett uns avmattning i val av plan. De har redan 16 stycken F-35 och är mycket nöjda. Så nöjda, och stadda i kassan, att de i dagarna valt att beställa ytterligare 17. Och leveranstiden är god. Till 2022 ska kompletteringen vara slutlevererad. Nåväl, de bygger ju rätt kraftigt med hangarfartyg i minne också.

Vad är det då som gör marknaden tuff för ett så gott alternativ som Gripen? Allianser, befintliga relationer och tidigare långtgående avtal.
Sverige är internationellt känt som mycket innovativt och pålitligt vad gäller försvarslösningar men vi anses tämligen säkert också vara ett litet land, en mindre aktör bland mängder av konkurrenter och ”vänner”. Kanske kan det nyvunna kontraktet för bort emot 1 000 utbildningsplan av typen T-X i nära samarbete med Boeing göra susen? För det är så sant att Saab och Gripen förtjänar mycket större erkännande som ett starkt alternativ med stora förtjänster och mervärden, i såväl större som mindre ordrar, jämfört med utbudet – idag, i morgon och långt in i framtiden.

Indian Defence Update – Forget about the F-35, countries should be buying Saab’s Gripen fighter jet

Saab – Gripen The Smart Fighter

Läs även Semper Miles: Gripen är lösningen på USA:s flygplansbehov och Högre bullernivåer fördyrar och försenar Danmarks F-35:or samt Stealth gammalmodigt i och med Kinas framsteg inom radar? och Är Su-57 kass eller så överlägsen att den inte behövs ännu?

(Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Copyright Saab AB)

– Gripen, a competitive candidate which deserve greater recognition with its top performance, leading technology, compability and not least, when it comes to economy

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]