Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Gripen är lösningen på USA:s flygplansbehov

I en utförlig artikel publicerad på den amerikanska nyhets- och opinionssajten Daily Caller, förklarar David Archibald situationen kring det amerikanska flygvapnets utveckling, behov och nära förestående framtid. Den givna lösningen är enligt honom inte F-35 från Lockheed Martin. Istället framhåller Archibald att man bör titta närmare på svenska Gripen!

Orsakerna är flera. Utvecklingen går allt snabbare och det har gått 10 år sedan den första F-35 lämnade bandet (och ännu har långt kvar till serieproduktion). Det betyder att man nu behöver tillföra 2,6 miljarder dollar bara för modernisering. Vad gäller smygteknik har världen förändrats de senaste årtiondena vilket inte är till fördel för tokdyra stealth-lösningar på befintliga F-22 och kommande F-35. Vidare uppges exempel som att kostnaden när svenska Försvarsmakten köper in ett gripenplan av senaste modell är mindre än en tredjedel mot vad F-35 kostar. Driftskostnaden per timme är dessutom endast en tiondel mot F-35 och Gripen är ju byggd för att kostnadseffektivt löpande uppgraderas, vilket ju också sker.

gripen_f35_turn-rates

Att det svenska flygplanet dessutom står sig starkt rent operativt gör det hela ännu mer intressant. T ex har Gripen en gir-/svängradie som klår konkurrenterna inklusive F-35 (klicka på diagrammet ovan), och i simulationer visade det sig att Gripen E hade en nära på likvärdig grad av verkan som F-22 i en skarp stridssituation mot Su-35.

Till sist lyfter man fram det faktum att valet av Gripen även skulle kunna röra sig om en samhällsekonomiskt viktig affär. SAAB:s samarbetspartner i USA är Boeing, en gigantisk aktör på flygmarknaden som kommer att stå utan efterföljare när deras F-18 Hornet går i graven. Ett skäl gott nog att ta Gripen till USA och det vore mycket överraskande ifall SAAB och Boeing inte redan diskuterar detta. De är ju redan i full färd med att tillsammans sälja in sin lösning när amerikanska flygvapnet nu står i begrepp att ersätta flera hundra av sina skolflygplan.

Den amerikanska artikeln i sin helhet – American Gripen: The Solution To The F-35 Nightmare

Läs även Semper Miles artiklar: Sverige krigar om storkontrakt med helt nytt flygplan och såklart JAS 39 Gripen – bäst i världen

(Bilden visar en JAS Gripen baserad på Beja flygbas i Portugal under Trident Juncture 2015.)

Källor: The Daily Caller, Wiki

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se anges]