Foto: Por Khan

Det kan bli Gripen för både Thailand och Filippinerna

Enligt uppgifter är det fortsatt intressant och arbetet går vidare för Thailand med att se över sin flotta av stridsflyplan. De flyger (bland annat) elva stycken JAS 39 Gripen C/D sedan över 15 år och i sammanhanget har det figurerat uppgifter för antingen en utökning av antalet C/D eller, vad som nu verkar mest gällande, ersättning med senaste modellen E.

Samtidigt befinner sig grannen Filippinerna i ett läge för uppgradering av sina flygvapenförmågor, vara långt fram i läge för upphandling och ha uttalat att Gripen E är en kandidat med mycket goda förutsättningar.

Fram till så sent som i februari/mars obekräftat men i dagarna kom slutligen uppgifter, presenterade av bl a Sveriges Radio Ekot, som gör gällande att Saab ska ha lagt erbjudanden för att förhoppningsvis bli den som får förtroendet att (fortsätta) leverera världsledande luftförsvar till Thailand och Filippinerna.

Saab – Fighter Systems (Gripen C/D, E och mer)

Kong Thap Akat Thai – Thailändska flygvapnet
Wikipedia – Royal Thai Air Force

Hukbong Himpapawid ng Pilipinas – Filippinska flygvapnet
Wikipedia – Philippine Air Force

Läs även Semper Miles: JAS 39 Gripen – bäst i världen och Order för uppgraderingar håller våra Gripen i fortsatt framkant samt Nytt lavettsystem för robotar och motmedel till Gripen C/D och E och Världens mest avancerade AEW&C-lösning GlobalEye till svenska försvaret

(Bilden: Royal Thai Air Force Gripen under uppvisning vid ett tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: Por Khan, CC BY 3.0 DEED https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en)

– Thailand and Philippines possibly to strengthen and modify with latest E-version of SAAB Multirole Fighter Jet GRIPEN

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]