GlobalEye AEW&C

Världens mest avancerade AEW&C-lösning GlobalEye till svenska försvaret

Försvarsmakten står i begrepp att köpa in radarspanings- och ledningssystemet GlobalEye och har samtalat med regeringen om att inleda processen för anskaffning! Budget för affären ska redan ha tagits höjd för.

Före helgen lämnades en formell begäran om att få köpa in det svenska systemet som beskrivits som världens mest avancerade AEW&C-lösning (Airborne Early Warning & Control Solution) med unika förmågor att övervaka luft, hav och land i en och samma lösning. Systemet består av radar med utökad räckvidd, Erieye Extended Range, samt en rad avancerade sensorer integrerade på flygplan av typen Bombardier Global 6000.

Saab GlobalEye har väckt stor uppmärksamhet både här hemma och utomlands, och erbjuds t ex just nu med Gripen E till Finland i och med deras pågående upphandling HX-jaktplansprojektet.

En perfekt, vidareutvecklad efterföljare till vår befintliga S100D/ASC890-plattform. ”Det här är ett system som höjer vår förmåga rejält. Det finns ekonomi i materielanskaffningsplanen och vi anskaffar systemet så fort förutsättningarna medger”, sade Försvarsmaktens produktionschef, generallöjtnant Johan Svensson i ett meddelande publicerat i fredags.

Film: Saab – GlobalEye The all-new AEW&C solution (3:24 min)

Saab – Products – GlobalEye AEW&C

Försvarsmakten – Ögon och öron bortom horisonten

Flygvapnet

Finska försvarsministeriet – HX-jaktplansprojektet

Läs även Semper Miles: Framåt för GlobalEye utomlands och kanske snart även här hemma och Tillmötesgående och fulladdat erbjudande till Finland inkluderar GlobalEye samt Kompletterande miljardaffär för ytterligare två GlobalEye och Härlig stämning när första Gripen E överlämnades

(Bilden är från ett tidigare tillfälle. ”Saab delivers first GlobalEye.” Foto: Copyright Saab AB. Filmen: Saab Youtubekanal.)

– Saab GlobalEye, the World’s most Advanced AEW&C, for Swedish Armed Forces

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]