Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

En vecka med stora luftoperationsövning Ruska 21

Vid lunchtid på måndag börjar finska flygvapnets årliga storövning Ruska 21, den enligt egen utsago viktigaste övningen för försvarsgrenen under hela året.

Totalt kommer 50 flygplan av olika slag och omkring 3 300 soldater och personal att omfattas runt om i Finland och man har gått ut med att Ruska 21 verkligen kommer att synas och höras i stora delar av landet.

Det vankas stor rörlighet både vad gäller uppdrag och användandet av nätverket av fasta och tillfälliga flygplatser och baser, helt i stil med vårt tänk (se grov karta nedan med orter och platser som direkt berörs). Även låghöjdsflygning samt överljudsflygningar över fastlandet är påtalat. Är det försvar så är det!

Ruska 21 genomförs under perioden 4-9 oktober, med kraftig ökning 6-9 okt, då det flygs dygnet runt över stora delar av Finland med ”krävande luftoperationer och utnyttjande det omfattande nätet av baser”.

Sverige finns också med då detta är en del av det finskt-svenska försvarssamarbetet och vi kommer att delta aktivt med Gripenplan samt radarspanings- och ledningsflyg av typen S 100 D/ASC890 ”Argus”.

Karta – Ruska 21

Ilmavoimat – Finska flygvapnet

Flygvapnet

Läs även Semper Miles: Sverige, Finland och Norge i luftstrider uppe i norr och F 7 i flygverksamhet från Visby samt Svenska enheter i full aktion över finska Karelen och Nya flygplan beställda från Tyskland

(Bilden: En svensk Jas 39 Gripen och en finsk F18 Hornet sida vid sida över norra Sverige under ett tidigare gemensamt övningstillfälle. Något beskuren bild. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten.)

– RUSKA 21, the larger Finnish Air Operations Exercise. Including Swedish Air Force units

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]