Foto: Copyright Saab AB

Framåt för GlobalEye utomlands och kanske snart även här hemma

Den svenska försvarsindustrikoncernen Saab har i helgen levererat ytterligare ett av det senaste flygburna radarspanings- och ledningssystemet GlobalEye. Det är den tredje enheten av totalt fem beställda för Förenade Arabemiraten.

Leveranstakten med ett plan var femte månad är stark. Lite spekulativt innebär det att ordern kan vara levererad ”in full” i slutet av 2021 trots världsläget med över ett år av pandemi och det faktum att ordern, som från början gällde tre, relativt nyligen kompletterades till fem (se länk nedan).

Det faktum att vi gjort tre leveranser av ett så avancerat system som GlobalEye på mindre än ett år och dessutom under utmanande tider är ett kvitto på Saabs högteknologiska kunnande och vårt fokus på att hålla vad vi lovar. Genom att vi själva sköter hela processen från sensorutveckling till integration har vi kontroll på alla kritiska delar av det här komplexa arbetet”, säger Micael Johansson, VD och koncernchef på Saab.

Saab GlobalEye, världens mest avancerade AEW&C-lösning (Airborne Early Warning & Control Solution), ger en unik förmåga att övervaka luft, hav och land i en och samma lösning. GlobalEye består av en radar med utökad räckvidd, Erieye Extended Range, samt en rad avancerade sensorer integrerade på flygplanstypen Global 6000, ett flygplan med mycket lång flygräckvidd, tillverkad av Bombardier.

Även den svenska Försvarsmakten visar intresse. För bara lite drygt en vecka sedan fanns chefer från Högkvarteret, Flygvapnet, Marinen och Must på plats i Uppsala för en demonstrationsdag på marken och i luften. I ett inlägg publicerat av Flygvapnet nämner de nöjda deltagarna bl a ”försvarsmaktsgemensam förmåga”, ”teknisk utveckling som finns” och även ”en fantastisk möjlighet till interoperabilitet om Finland och vi väljer denna plattform”.

Film: Saab AB – GlobalEye taking off on a winter morning (0:45 min)

Saab – GlobalEye AEW&C

Saab – GlobalEye AEW&C – Product sheet

Flygvapnet – Demonstrationsflygning Global Eye

Läs även Semper Miles: Kompletterande miljardaffär för ytterligare två GlobalEye och Tillmötesgående och fulladdat erbjudande till Finland inkluderar GlobalEye samt Det blir anbud och ett starkt team ska ta Gripen till Kanada och Även svenskt flyg på gränsbevakning i Medelhavet

(Bilden: GlobalEye. Något beskuren bild. Filmen: Saab Facebook. Foto och film: Copyright Saab AB.)

– Third Saab GlobalEye delivered on export in under a Year and The Swedish Armed Forces show interest

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]