Foto: Kustbevakningen

Även svenskt flyg på gränsbevakning i Medelhavet

Svenska Kustbevakningen är med och övervakar Italiens gräns i Frontex operation ”Themis”. Uppdraget beskrivs som ”gränsövervakning och gränskontroll, men också att motverka gränsöverskridande brottslighet och att förbättra det europeiska samarbetet om kustbevakningsuppgifter” och pågår hela november.

Kustbevakningen har tre flygplan av typen Bombardier DHC-8 Q300 MPRA (Maritime Patrol and Reconnaissance Aircraft) utrustade för avancerad övervakning och spaning. Normalt står de Standby på Skavsta, redo för miljö- och sjöräddningsinsatser samt patrullerar svenska vatten och kuster.

Planen och dess besättningar används även i internationella bidrag som just EU-gemensamma gränsinsatser. Åtaganden som för övrigt ökar. Myndigheten har periodvis medverkat i operation Themis med flyg och fartyg sedan 2014. Just nu är Kustbevakningen dessutom aktiv i Frontex operation Poseidon med en patrullbåt för att tillsammans med svensk polis bevaka delar av Greklands sjögräns mot Turkiet.

Frontex – Operation Themis

Kustbevakningen

Kustbevakningen – Havsövervakning i världsklass (PDF)

Kustbevakningen – Tekniska data KBV 501-503

Läs även Semper Miles: Kompetent bidrag till övervakning av EU:s yttre gräns och Säkrare gränser och samhälle tack vare Frontex samt Danskt hemvärn i uppdrag mot illegal verksamhet i västra Medelhavet och Massiva räder mot strategiska punkter i Åboland

(Bilden: Det aktuella KBV 501 från medverkan i tidigare insats i Medelhavet. Något beskuren bild. Foto: Kustbevakningen.)

– Swedish Coast Guard assist with Maritime Patrol and Reconnaissance Aircraft to Frontex ”Themis”, eastern Mediterranean

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]