Foto: Kustbevakningen

Kompetent bidrag till övervakning av EU:s yttre gräns

Kustbevakningen och Polismyndigheten förstärker under sju månader övervakningen av EU:s yttre gräns i östra Medelhavet i pågående Operation Poseidon ledd av unionens gemensamma gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex.

För det svenska bidraget, en patrullbåt med två besättningar från vardera myndighet, handlar det närmare bestämt om Greklands sjögräns mot Turkiet.
Gränskontroll, sjöräddning och motverkande av gränsöverskridande brottslighet. Uppdraget innebär i första hand att övervaka den yttre sjögränsen genom att spana, upptäcka, identifiera och rapportera.

Kustbevakningen förklarar vår medverkan: ”Det ligger i Sveriges intresse att bistå ett annat land som befinner sig i en ansträngd situation. Att stärka övervakningen i ett gränsområde längs den yttre gränsen, ger effekter i andra områden.”

Sverige har välkommen erfarenhet på området då vi medverkat vid flera Frontex-operationer här sedan 2008, bl a Poseidon. Den nu aktuella insatsen beräknas pågå till början av maj 2021.

European Border and Coast Guard Agency, Frontex

Polisen – Frontex

Kustbevakningen – Operation Poseidon

Läs även Semper Miles: Säkrare gränser och samhälle tack vare Frontex och Danskt hemvärn i uppdrag mot illegal verksamhet i västra Medelhavet samt Bättre koll på kriminella som tänkt sig resa in och ut över Öresund och Slarva inte med säkerhetskollen inför utlandsresan

(Bilden är en illustration från ett annat, tidigare tillfälle. Foto: Kustbevakningen.)

– Swedish Coast Guard and Police strengthen border patrol operations in Operation Poseidon, Greece

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]