Foto: Babbsack

Slarva inte med säkerhetskollen inför utlandsresan

Att resa iväg utomlands ses inte längre så exotiskt och svåråtkomligt som förr. Inte konstigt när resmålen ligger bara en flygresa bort och priserna stundtals är otroligt fördelaktiga. En eller ett par veckor vid medelhavet, eller ännu längre bort, ligger inom räckhåll. Bara att packa och dra iväg!

Här infinner sig ibland släkt, vänner eller kollegor med diskussionen ifall det valda resmålet är så smart. Visst, det är oftast helt okej och såväl rese- som flygbolag brukar ha ordning och inte skicka semesterfirare vart som helst. Men handen på hjärtat, när kollade du själv upp läget och vägde in det innan bokning och avresa senast? På så vis behöver du inte överraskas totalt eller försöka få pengarna tillbaka ifall (något händer som gör att) du ångrar ditt val.

Säkerhet är aldrig larvigt! Var och en som åker ut i världen ska såklart fatta sina egna beslut och förväntas hålla sig uppdaterad om sina resmål. En god källa till det är Utrikesdepartementets, UD:s, rekommendationer och reseinformation. Se direktlänkar nedan.

UD avråder för närvarande från resa till 44 länder (av skiftande omfattning och allvarsgrader). De flesta är väl inga vanligt förekommande semesterländer men det finns betänkligheter kring områden i några av våra populära, närliggande resmål som t ex Egypten, Israel och Turkiet.
Det står t ex något inte helt relaxande att läsa mellan raderna i uppmaningar som: Svenska resenärer [hit] bör hålla sig uppdaterade om situationen på vistelseorten genom media, regelbundna besök på ambassadens hemsida och i kontakt med sitt resebolag. Följ även myndigheternas anvisningar noga.

Alltså, läs på och väg in kända/aktuella för- och nackdelar innan du bestämmer dig – och gör ditt val själv eller i samråd med ditt resesällskap!

UD avråder – listan med länder

Sweden Abroad – Reseinformation (välj ”Reseinformation” i menyn)

Om Resklar – UD:s reseinformation direkt i fickan (inkl länk för nedladdning)

(Bilden visar flygplatsen i Van i östra Turkiet, exempel på ett resmål som UD avråder från. Foto: Babbsack, CC BY SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

Källor: UD, Sweden Abroad / svenska ambassader online, Wiki

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]