Foto: Copyright © BAE Systems

Svenska Archer möjlig kandidat och testas i USA

Amerikanska armén söker moderna, självgående artillerisystem inför framtida affärer för uppgraderingar och förstärkning. BAE Systems har meddelat att man erbjuder svenska, högteknologiska Archer med många innovationer i framkant för bl a snabbhet och skydd. Systemet skjuter såväl konventionell som intelligent ammunition, t ex Bonus (som redan finns i de amerikanska leden) framtagen och producerad av BAE Bofors och Nexter.

Relativt nyligen öppnade BAE upp för andra val av bärarfordon än den Volvo-dumperlösning vi känner, där en 8×8 terränglastbil från tyska RMMV (Rheinmetall MAN Military Vehicles) väckt uppmärksamhet. Hur amerikanerna väljer att bära Archersystemet, ifall det blir av, är ännu inte nämnt.

En första utvärderingsomgång på Yuma Proving Ground i sydvästra Arizona, en av världens största anläggningar i sitt slag, är planerad att gå igång redan tidigt 2021.

Film: ARCHER Fire Power (0:43 min)

BAE Systems

Försvarsmakten – Archer

US Army – Yuma Proving Ground

US Army

Läs även Semper Miles: Archer på RMMV-lastbilar öppnar marknaden ytterligare och testas just nu och Ordern klar och produktionen igång för mer Bonus till USA samt Mer GRG och AT4 för bortåt en miljard till USA och Artilleri hemmahörande söderöver nära att bli verklighet

(Bilden är en illustration från ett annat, tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: Copyright © BAE Systems. Filmen: baesystemsinc Youtubekanal.)

– BAE Systems offer Swedish ingenious ARCHER artillery system to participate in US Army upcoming evaluation round

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]