Foto: BAE Systems

Archer på RMMV-lastbilar öppnar marknaden ytterligare och testas just nu

Archer, det svenska intelligenta artillerisystemet som vi känner så väl. Med automation och de senaste systemen levereras snabb, tung eld från en 6×6 Volvo A30E-dumper där personalen sitter skyddad och inte behöver urlasta för att gå i ställning, ladda och skjuta. En del av svenska försvaret som Artillerisystem 08 sedan 2013.

Nu är Archer på gång igen, den här gången vidareutvecklad för att kunna monteras även på andra fordon. Ett resultat av nära samarbete mellan BAE Systems, Rheinmetall MAN Military Vehicles och FMV. Den intressanta och respektingivande kombinationen med Archer på Rheinmetall RMMV HX2 8×8 terränglastbil premiärvisades på DSEI i London i höstas och ska ha rönt välförtjänt uppmärksamhet.

I dagarna har det rapporterats om att praktiska tester pågår för fullt av ”Archer-HX2” på Bofors testanläggning i Karlskoga.

Den nya flexibiliteten med systemet öppnar möjligheter till modernt och pålitligt artilleri för de som inser att de behöver Archer men själva vill välja fordonssystem att integrera det med, befintlig flotta eller nytt. Något som resulterar i ökat intresse och en större exportpotential.


Film: Jane’s – DSEI 2019 BAE Systems unveils NEW ARCHER Mobile Howitzer (4:18 min)

BAE Systems – BAE Systems unveils new ARCHER Mobile Howitzer at DSEI

Rheinmetall Defence – Military Trucks

Försvarets materielverk – FMV

Försvarsmakten – Archer

Läs även Semper Miles: Artilleriet imponerar – Får vi fler regementen? och USA köper in Bofors Bonus för sin tunga eld samt Tyska terränglastbilar är beställda för våra Patriot-system och Lyckade hemliga test med PV-robot för CV90 och Premiär för Grkpbv 90 och strax går serieproduktionen igång

(Bilden: BAE Systems Bofors Archer på Rheinmetall MAN Military Vehicles HX2 8×8, från DSEI 2019. Foto: BAE Systems. Filmen: Jane’s Youtubekanal.)

– Ingenious Archer Mobile Howitzer mounted on a Rheinmetall RMMV HX2 8×8 truck

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]