Foto: Ibaril

Artilleriet imponerar – Får vi fler regementen?

Försvarsmakten sköt skarpt i Boden och det fick stort medialt intresse eftersom det var med en volym som vi inte skådat på år och dar, närmare bestämt 2005. Artilleriregementet (A9) kunde för första gången ställa upp med fullt antal Archer på bataljonsnivå, 12 stycken, och övandet skedde på flera nivåer för att till slut tas upp till det stora elddopet.

Övningsledaren, major Jörgen Degerlund: ”Den här övningen är ett väldigt viktigt steg för att artilleriet återigen ska kunna verka som bataljon och visa vår operativa förmåga med det nya Archersystemet.” Väntan har varit lång men resultatet är imponerande och nu blickar man framåt med samverkan och övningstillfällen.

Den ursprungliga ordern är på totalt 24 pjäser och så ser det ut att tillkomma ytterligare 12, d v s hälften av den batch som Norge backade ur 2013. Det skulle i slutänden ge ett antal om 36 Archer som när de levererats ger oss ett artilleri som åter borde kunna förläggas/placeras med större geografisk spridning. I Boden har man i dagarna alltså inte bara visat på förmågan utan även på vägen för framtiden!

Ett kanonkliv för artilleriets utveckling

Artilleriregementet (A9)

Läs även Semper Miles: Mer artilleri på gång till svenska försvaret samt Archer levereras löpande till förbanden

(Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Ibaril, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

Källor: Försvarsmakten, SVT, Wiki

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]