Foto: stevepb

Se upp för illvilliga paketmeddelanden ”från Postnord”

Allmänheten varnas för en ny våg av nätfiske där förövarna utger sig för att vara Postnord som avsändare. Den som följer instruktionerna kommer till en falsk Postnord-sida och råkar ut för ett s k Ransomware som låser/krypterar datorn. Användaren tvingas sedan att betala en lösensumma för att åter få tillgång till sina filer.

Det är såklart inte Postnord som ligger bakom detta utan kriminella som utnyttjar kända, större varumärken och tjänster som många naturligt har kontakt med i sin vardag för att lura den som inte är uppmärksam.

I det här fallet förekommer flera ärendetyper t ex att ”Postnord” försökt dela ut ett paket men inte lyckats varför en extra avgift på 72 kr tillkommer och när det är betalt får man ett särskilt formulär som måste överlämnas till posten. Två faktorer som lär sätta fart på många. Oavsett om man därefter följer länken av irritation eller av nyfikenhet (kanske p g a att man inte väntar något paket) spelar mindre roll eftersom man då fastnar i fällan! Andra kända varianter av ärenden är t ex ”Spåra pall” och”Du har lösta paket”.

De fejkade meddelandena och sajterna när det handlar om nätfiske är ofta mycket välgjorda men det förekommer ibland uppenbara detaljer som skvallrar om att allt inte står rätt till. Språket är ett av dessa med t ex felstavningar, grammatiska fel och problem med att få in å, ä, ö på rätt plats. Andra varningssignaler är att e-post, brev och hemsidor inte ser exakt ut så som de brukar, t ex avsändarens adress, i bruk av logotyper eller disposition, att avsändaren begär ovanliga handlingar som att följa länkar, logga in via annorlunda vägar eller lämna ut lösenord och andra personliga uppgifter.

Kort om Ransomware

What is Ransomware and how to protect yourself against it – info från F-Secure

Läs även Semper Miles: Nygammalt hot mot fler plattformar än datorn

(Foto ”stevepb” CC0)

Källor: CERT-SE, Postnord, F-Secure, Wiki

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]