Foto: Rep. of Korea, Defense Photo Magazine, Republic of Korea MND Defense Media Agency

Läge att inspireras av investeringarna i modernare och starkare försvar?

Vi befinner oss i ett försämrat omvärldsläge som kräver noga uppmärksamhet och handling för säkerhet och försvar. Utredningar visar på detta och behov av återuppbyggt försvar diskuteras febrilt. En situation som både Sverige och våra grannar tvingas hantera. Det gäller dock att få ”ändan ur vagnen”.

Tittar vi på Polen har man skridit till handling och det ordentligt. Där pågår sedan en tid planen för att på alla håll och kanter modernisera och effektivisera sitt försvar. Men att gå från ord till handling när det handlar om sånt kräver väl pengar? tänker vän av ordning.
Jodå, att ett dylikt projekt blir ekonomiskt krävande är man medveten om. Till år 2035 beräknas det få kosta motsvarande dryga biljonen svenska kronor!

Mer eller mindre allt verkar kunna ses över. Flygplan och helikoptrar, båtar på och under ytan (för både marinen och armén), vapensystem i stort och smått, eldhandvapen, markfordon m m. Ett par exempel:

Vad gäller markfordon har det en tid bl a viskats om ett betydande antal nya stridsvagnar, s k Main Battle Tanks. Enligt uppgift diskuterar man med koreanska Hyundai Rotem kring en affär på upp till 800 stycken av senaste K2 Black Panther, med möjligt partnerskap så att vagnarna byggs i Polen.

På flygplansfronten har man sett fram emot köp av fler F-16 av senaste snitt. Hur det blir med de planerna återstår att se för så sent som igår uttalade Polens försvarsminister Blaszczak att man avser skriva på för 32 stycken stridsflygplan av typen F-35. En affär på motsvarande ca 44,3 miljarder kronor enligt Reuters.

Polen tar alltså behoven på allvar och satsar i storleksordningen 70 miljarder om året för att inte äventyra sin suveränitet, sitt folk och förmågan att vara en samarbetspartner att räkna med. Få vara i fred helt enkelt.
Förvisso mycket pengar men inte alls konstigt i ett försämrat omvärldsläge som kräver noga uppmärksamhet och handling för säkerhet och försvar. Hur det påverkar och löses i finanserna vet vi inte men de har definitivt fått ”ändan ur vagnen”. Kanske något för oss och våra folkvalda att inspireras av?

Wojska Polskiego – Polska försvaret

Hyundai Rotem

Lockheed Martin F-35

Läs även Semper Miles: Behov för återuppbyggnad och utveckling även i försvarets studie och Svenska styrkor i polska storövningen Anakonda samt Kanske affär med Polen för våra ubåtar i Södermanland-klass och Polsk istället för svensk stridsvagn strax redo för världsmarknaden

(Bilden är en illustration. En K2-stridsvagn från Koreanska försvaret under eldgivning. Foto: Rep. of Korea, Defense Photo Magazine, Republic of Korea MND Defense Media Agency, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en)

– Poland invest for the defence of their sovereignty, the people and the ability to be a partner to count on

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]