Svenska styrkor i polska storövningen Anakonda

Det övas nu! Parallellt med pågående BALTOPS startade igår den tio dagar långa storövningen Anakonda som genomförs över hela Polen med mer än 30.000 deltagare från 24 länder. Det rör sig om de största allierade, utländska trupprörelserna i fredstid i Polen. Tyngdpunkten med övningen är att samöva polska förband med andra Natoländer. Några av de större aktionerna har presenterats i förväg, som att 1.130 fallskärmssoldater släpps och sätts in vid staden Toruń, nattanfall med 35 helikoptrar och att ingenjörstrupper bygger brosystem för att ta 300 fordon över floden Vistula (som efter överfarten fortsätter till Litauen för att där delta i en annan övning fr o m 10 juni).

Tidigare har Sverige endast haft observatörer på plats men i år deltar delar av 71:a bataljonen från Södra skånska regementet P7 och en pluton ur Ledningsregementet. Totalt ca 160 svenskar med pansarterrängbilar och stridsfordon 90.

Deltagande nationer i Anakonda 2016: Albanien, Bulgarien, Estland, Finland, Georgien, Kanada, Kosovo, Kroatien, Lettland, Litauen, Makedonien, Polen, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern och USA.

Anakonda 16, information about the Exercise – Officiell webbsida

anakonda-16-zwiastun2_youtube
Anakonda 16 ”Zwiastun” – Kort filmmontage inför övningen (1:54 min)

Läs även Semper Miles artikel: Sverige viktig del i 44:e upplagan av stor NATO-övning

(Bilden är från Anakonda 16 ”Zwiastun”, material från polska Combat Camera.)

Källor: Försvarsmakten, NATO, Polska försvarsmakten, US Army Europe, SvD, The Guardian