Foto: Poxnar

Kanske affär med Polen för våra ubåtar i Södermanland-klass

Polen behöver ubåtar, lite snabbt och man behöver bra grejor. Förhandlingar ska därför ha inletts med Sverige och siktet är inställt på begagnat i Södermanland-klassen. Uppgifterna kommer från polska försvarsministeriet och polska nyhetssajten Defence 24.

Det hela börjar med att man för närvarande ser på möjligheterna att beställa helt nya ubåtar och har fått offerter från tre större leverantörer (”Scorpene” från franska Naval Group, ”212CD” från tyska ThyssenKrupp Marine Systems och ”A26” från svenska Saab Kockums) men med en tidplan som gör att man hamnar någonstans under andra halvan av 2020-talet.

Här gäller det att upprätthålla förmågan på undervattensområdet. Senaste budet för att lösa detta var att se över de befintliga polska ubåtarna av Kobben-klass för ytterligare några års tjänstgöring (byggda i Tyskland under 1960-talet och tidigare i tjänst hos norska marinen). Men så har också uppgifter om den svenska möjligheten dykt upp där det talas om direkt köp alternativt ett hyresavtal som sedan ska övergå i köp, av HMS Södermanland och HMS Östergötland som i så fall ska repareras och modifieras ”inklusive A26-komponenter”. Alltså med senaste teknik som ingår i den svenska superubåten av kommande Blekinge-klass som byggs för fullt i Karlskrona just nu.

Fullt möjligt men det blir dock inte helt enkelt. Själva har vi planerat att ersätta de två båtarna i Södermanland-klassen med A26 i spannet 2022-2024. Att bli av med dem redan nu skulle skapa ett gap för oss men det sägs finnas en möjlighet att vi i så fall kan köpa tillbaka de två svenska ubåtarna av Västergötland-klass, HMS Västergötland och HMS Hälsingland, som såldes till Singapore för ca tio år sedan (och idag heter RSS Swordsman respektive RSS Archer). Men allt det här hänger såklart på hur förhandlingarna framskrider.

Ett polskt val av modifierade Södermanland och Östergötland skulle innebära ett stort kliv för dem och kunna tillföra enorm ubåtsförmåga såväl fram till 2026 som därefter, parallellt med de nya (vilka det nu blir), och helt ersätta den åldrade Kobben-klassen.

Försvarsmakten – Ubåt typ Södermanland

Wiki – Archer-class submarine

Wiki – Kobben-class submarine

Saab – Submarines

Marynarka Wojenna – Polska Marinen

Läs även Semper Miles: Redan i världsklass och de nya ubåtarna blir ännu vassare och Över 200 nya jobb på Kockums i Karlskrona samt Svensk ubåtsjakt vässar åter klorna i samtliga element och Annorlunda syn och utveckling med satsning för mer folkligt skytte

(Bilden: HMS Södermanland i Stockholm vid ett tidigare tillfälle. Foto: Poxnar, PD https://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain)

– Poland might procure used Swedish Södermanland-class submarines

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]