Foto: Dagjoh

Svensk ubåtsjakt vässar åter klorna i samtliga element

Danmarks nya försvarssatsning omfattar bl a att återta förmågan till ubåtsjakt och bekämpning. Ett område som svenska försvaret fått praktisera rätt mycket genom åren fram till modern tid, och även om vi har kvar en del för skydd i form av linjer, spärrar och annat onämnbart så är det mycket vi skulle kunna göra för att röra oss tillbaka till tiden vi verkligen satte hårt mot hårt.
Det arbetet pågår!

I luften smattrade den välkända helikopter 4 med sina dubbla rotorer och spanade av ytan och lyssnade i djupen via doppsonar. Den kunde utrustas med både sjunkbomber och torpeder och genomförde en hel del vapeninsatser mot upptäckta mål. En kompetent plattform för marina företag och en massa andra möjliga uppdrag på hav och land som tyvärr gick ur tjänst kring 2008-2010.
Nu har vi alldeles nyligen fått ersättaren genom helikopter 14 (NH90) med sjöoperativ förmåga. ”En av världens modernaste maskiner i klassen” enligt Försvarsmakten. Den första anlände Sverige sent 2015 och de totalt 18 beställda är idag nästan samtliga levererade. Hälften, alltså nio stycken, i marin konfiguration (HKP 14F) med sonarutrustning och taktisk radar för bl a ubåtsjakt. Hur står det till med rack/kassar för sjunkbomber?

Så sent som igår meddelade dessutom FMV att man har påbörjat arbetet med att inventera, uppgradera och återinföra antiubåtsgranatkastarsystem 83 ”Elma”. Systemet som togs ur bruk i början av 2000-talet eftersom ”det fanns brister som gjorde att de var dyra att vidmakthålla”.
Antiubåtsgranatkastarsystem 83 fungerar så att 36 granater (modell 90E) i ett svep kastas över bestämda ytor, sjunker snabbt, fäster på den fientliga farkosten och briserar med riktad sprängverkan. Syftet är inte i första hand att sänka utan åsamka betydande skada för att tvinga upp vad som lurat där nere, s k incidentvapen.
Målet är att systemet ska placeras på våra fem minröjningsfartyg av Kosterklass och vara åter i tjänst 2020.

Minröjningsfartyg Koster

Elma (antiubåtsgranatkastare)

Helikopter 14

Boeing Vertol 107 (Hkp 4)

Läs även Semper Miles: Skärgården snart säker igen – NH90 för ubåtsjakt nu i Sverige och Lunchföredrag med ubåtskränkningarnas nemesis samt Slutet möte med stor bredd för marina frågor och Ubåtsmarknaden och A26 – världens modernaste ubåtsprogram

(Bilden: Äldre bild med antiubåtsgranatkastarsystem Elma på Patrullbåt HMS Hugin, P 151. Foto: Dagjoh, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en)

– Swedish anti-submarine ability on the rise with both new and reinstalled systems

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]