Foto: ClaireDellar

Annorlunda syn och utveckling med satsning för mer folkligt skytte

Tvärt emot inställningen i Sverige och EU där skyttesporten ses som något farligt, besvärligt, miljöskadligt och i behov av allt hårdare restriktioner, ser man i Polen ett ökande intresse för skytterörelsen och inte minst försvarsnyttan med att upprätthålla kunskap och god nivå.
Vidare kan man även spekulera i förtjänsten av att styra upp och organisera fler lagliga, kunniga, säkra skyttar ställt mot ett tabubeläggande och ett vakum som riskerar att göda en olaglig sfär.

För att skapa och bibehålla skytteegenskaper i Polen går försvarsdepartementet nu in och finansierar renovering av befintliga skjutbanor och byggandet av nya. Grovt räknat kan skytterörelsen se fram emot ett betydande stöd för anläggningar med motsvarande ca 970 000 – 1,4 miljoner kronor för att rusta upp och iordningsställa en befintlig bana samt 1,9 – 2,9 miljoner för att uppföra en ny. Helt klart en seriös satsning där lokala myndigheter (kommuner) runt om i Polen är välkomna att ansöka.

Detta kommer till stor nytta för unga intresserade, skytteföreningar, medlemmar i försvarsorganisationer och soldater, säger man från försvarsdepartementet.

Tänk, precis den här inställningen och förståelsen av nyttan byggde den en gång enorma svenska skytterörelsen.

Ministry of National Defence

Läs även Semper Miles: Försvarsmakten säger nej till EU-förslag mot legala vapen och Vart femte licensierade jaktvapen i Sverige snart olagligt samt Europamästarna Sverige nu på stenhårda prickskytte-VM och Tilldelade personliga eldhandvapen

(Bilden: Skytt på bana från ett annat tillfälle. Foto: ClaireDellar.)

– Polish Ministry of Defense encourage growing interest for organised shooting. Will contribute to restore and build local shooting ranges

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]