Foto: Gertrud Zach

Europamästarna Sverige nu på stenhårda prickskytte-VM

Militära prickskytte-VM är igång i USA och bland de 32 lagen finns Sverige, vinnarna från EM (eller European Best Sniper Competition som det heter). Vi glömmer aldrig den enastående prestationen som flygbasjägarna från Blekinge flygflottilj levererade i Tyskland och nu ger man sig på den stenhårda världsnivån.

Under en knapp vecka tävlas det på Fort Benning i Georgia. Där väntar hårt motstånd från hemmanationen genom bl a Marine Scout Sniper School, Navy Seals, US Army Special Forces och 75th Ranger Regiment m fl. Bland de tillresta nationerna från runt om i världen nämns bl a Australien, Israel, Storbritannien och Tyskland. Så nog får våra europamästare det hett om öronen alltid.

Ett litet handikapp är att samtliga deltagare måste använda samma vapenplattform, M110 SASS för skyttarna och M4 för observatörerna (istället för PSG90B respektive AK5C, den standardbeväpning man är van vid och använde på EM). I en kommentar till Försvarsmakten säger Sveriges lagledare: ”Att vi kommer att låna all stridsutrustning och vapenmateriel från amerikanerna är den största utmaningen. Den utrustningen har vi aldrig tidigare övat med och vi är inte bekanta med vapnet annat än dess grundläggande funktion och handhavande.”

Svenskarna kommer såklart att fightas allt vad de kan och med vad som än sätts i deras händer. Initialt siktar man på att ta sig till finaldagen nu på fredag där endast hälften av de deltagande lagen får plats. Här hemma håller vi tummarna och fortsätter att imponeras av våra svenska prickskyttar i allmänhet och flygbasjägarna från Blekinge flygflottilj i synnerhet.

UPPDATERAT 2018-10-19: Ofattbart stort. Det blev brons till de våra på prickskytte-VM, på lånad utrustning där borta i USA. Grattis! Här är resultatlistan.

US Army International Sniper Competition – Officiell Facebooksida

US Army Fort Benning

M110 Semi-Automatic Sniper System (SASS)

M4 Carbine

FM – Flygbasjägare

Läs även Semper Miles: Svenskt pansar mäter sig i tuffa Strong European Tank Challenge och Amfibieövning i skärgården mellan Göteborg och Lysekil samt Tilldelade personliga eldhandvapen och Nytt och ännu större när Ronnebypaketet står klart och invigs

(Bilden är från EM i Tyskland, under skjutning på 950 meter. Något beskuren. Foto: Gertrud Zach. Försvarsmakten.)

– Sweden, the European Sniper Champions, attend International Sniper Competition at Fort benning, Georgia 15-19 October

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]