Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

400-500 övar på flera platser i Storstockholm vecka 42 och 45

Nu har Terminus 18 tagit sin början där man i två omgångar, så realistiskt som möjligt övar strid i sin naturliga miljö, den urbana terrängen.
Övningsledare major Magnus Gerhardsson: ”Att samöva olika enheter vid den här typen av övningar är viktigt för att förbanden ska kunna agera effektivt tillsammans och lösa sina skarpa uppgifter vid kris och krig.”

Inte mindre än fem platser i Storstockholm tas i anspråk från och med onsdag 17/10 till och med söndag 21/10, när Livgardets 12:e motoriserade skyttebataljon och 25:e hemvärnsbataljonen, Taeliehus hemvärnsbataljon, sätter fart. Totalt ca 400 soldater i och kring Sörentorp, Bromma flygplats, Lilla Essingen, Telestaden och Nynäshamn (se kartor nedan).
Under lördagen kommer det även finnas personal på plats från Fridhemsplan till Stadshuset på Kungsholmen samt i Farsta centrum för att synas och informera om Försvarsmakten, Livgardet och Hemvärnets uppgifter och verksamhet.

Försvarsmakten har informerat om att det kommer bli mycket hög militär närvaro och rörelser, till fots och med fordon, samt att man kan förvänta sig eldgivning med lös ammunition under en stor del av dygnen. Tillståndet säger att det kan pangas 07:00-21:00 på vardagarna och 08:00-18:00 på lördagen. Och smälla kommer det att göra. På sina håll spärrar man av med plastband för att säkra att allmänheten inte kommer för nära och t ex utsätts för skadliga ljudnivåer.

Den andra omgången blir vecka 45, onsdag-söndag den 7-11 november. Då övar ca 500. Ett underrättelsekompani från Livgardet tillsammans med 23:e hemvärnsbataljonen, Attundalands hemvärnsbataljon, på samma platser och med informationsdag på Kungsholmen och i Farsta centrum på lördag den 10 november.

Översiktskarta Storstockholm med markerade övningsplatser

Detaljerade övningsområden med kompletterande information (PDF)

Livgardet

25.Hvbat/Taeliehusbataljonen

23.Hvbat/Attundalandsbataljonen

Läs även Semper Miles: Många moment och rörelser under övning i centrala Stockholm och Bra framryckning i huvudstaden samt Tillbakablick – Soldater överallt och Ny fana högtidligt ur Konungens hand

(Bilden är från en tidigare övning med Livgardet.)

– Exercise Terminus 18 gather some 400-500 troops on five locations withing greater Stockholm during 17-21 october and 7-11 november

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]