Foto: Copyright Saab AB

Redan i världsklass och de nya ubåtarna blir ännu vassare

Man känner igen det starka svenska konceptet för nya ännu tystare A26. Den toppmoderna kommande ubåtstypen byggs nämligen liksom bl a Gripen för att fortsätta följa utvecklingen och kontinuerligt vara en del av framtiden. Under hela sin livslängd kommer A26 att vara i fas med nya uppgifter och förmågekrav tack vare smidiga uppgraderingar om och när så krävs. Möjligt tack vare ett utvecklat modultänkande.

En annan viktig nyhet är att drifttiden ökar. När andra och tidigare ubåtar behöver ses över på varv en gång om året, nöjer sig A26 med vartannat.

Omvärlden tycker att våra befintliga ubåtar och dess besättningar är extremt dugliga, svåra att upptäcka och hantera. Bland annat minns många ännu när vi deltog i en övning i Medelhavet och såg allt men syntes aldrig, och såklart när vi agerade fiende i övning med amerikanska flottan i Stilla havet och ska ha ”sänkt” inte bara krigsfartyg utan även ett hårt skyddat hangarfartyg! Den nya generationen ubåtar som nu byggs tar de här egenskaperna, och mer, till ännu vassare nivåer.

Produktionen är som sagt igång och det går bra. Två är beställda och den första A26:an sjösätts 2021 för att gå i tjänst med den svenska marinen 2024. Den andra båten följer året efter.

Saab – A26, The Disruptor

Försvarsmakten – Ubåt typ Gotland

Läs även Semper Miles: Ubåtsmarknaden och A26 – världens modernaste ubåtsprogram och Saab erbjuder A26 till Indien i möjlig miljardaffär samt Svensk ubåtsjakt vässar åter klorna i samtliga element och Svenska marinen i viktig verksamhet längs Estlands kust

(Bilden: ”Uppstigning”, Copyright Saab AB.)

– Swedish stealthy and capable Submarine Force, soon to improve further with upcoming Saab Kockums A26, the world’s most modern submarine program

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]