Bror Richard Svärd om sina närapå 40 år med svenska insatser

Han har varit med om mycket den svenske polisen som tog sitt ansvar och kämpade för freden och sina medmänniskor i hela sitt vuxna liv. Nu berättar Bror Richard Svärd i den mycket intressanta boken På fredens slagfält. Lättläst och med den genuina känslan när erfarenheter och upplevelser kommer direkt från källan, från en vän som var där.

Vi får följa med på uppdrag med den första svenska FN-bataljonen i Sinai/Suez 1956-1957, till Kongo 1961, Cypern 1964, med Untso i mellanöstern 1968-1970, Thailand 1988 och Sydafrika 1994. Allt ur ett personligt perspektiv, dock inte utan inslag av den rådande verkligheten och utvecklingen.

I huvudsak får vi insikt i andra tider med en allvarlig och inte sällan livsfarlig verklighet att anpassa sig till. Men här får även målande beskrivningar av personligheter, händelser, miljöer och överraskande detaljer plats som skänker en speciell närvarokänsla.

Återkommande är de positiva omdömena gällande de svenska soldaterna som kom från civila bakgrunder och medförde ett annat tänk med erkänt lugn i stunden och, inte minst, användbar civil utbildning och profession. Helt annorlunda mot yrkesmilitären från andra länder. En annan viktig tanke är den totala avsaknaden av debriefing och stöd för de  som kom hem som utlandsveteraner efter att ha upplevt stenhårda och traumatiserande händelser. Något som blivit verklighet först långt senare.

Den här boken är ett intressant dokument av en sort som vi inte har för mycket av. Erfarenheter och upplevelser att ta till oss, minnas och lära av, berättade ur fastetsade minnen och utifrån anteckningar. I inledningen citerar Bror Richard Svärd, Dag Hammarskjölds tänkvärda ord: ”Att bevara freden är ingen uppgift för soldater men de är de enda som kan göra det.” Ord som fint slår an tonen  innan bladvändandet sätter igång. På fredens slagfält är mycket läsvärd och rekommenderas varmt.

Inbunden, 180 sidor i generöst A5-format, illustrerad med kartor och fotografier.

Fredsbaskerförlaget

Bokus

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]