Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret

Norsk värnpliktsutbildning i ”Klar för strid”

Här är något värt att kolla in! En intressant och medryckande dokumentärserie om grund- och fortsatt utbildning vid den betydande, samlande garnisonen mellan Narvik och Tromsö i norra Norge.

I ”Klar för strid” (originalets titel ”Klar til strid”) får vi inblick genom att under ett år följa några ungdomars värnplikt och vardag med det norska försvaret.

Studenttiden är över och för rekryterna vid Setermoen väntar hård disciplin, blöta strumpor och slitgöra, men också vänskap, förälskelser och humor.”

Totalt tio 50-minutersavsnitt på SVT Play som läggs upp allt eftersom, varav flera redan är tillgängliga. Serien finns även, redan i sin helhet, på Norska NRK (med norsk text) och på Svenska YLE (för de som har YLE-konto).

Trailer: Klar til strid, otextad (0:59 min)

SVT Play – Klar för strid

NRK TV – Klar til strid

YLE Arenan – Klar til strid

Forsvaret – Norska Försvarsmakten

Wikipedia – Setermoen

Google Maps – Setermoen leir

Läs även Semper Miles: Dokumentär om vägen till att bli jägare producerad av K 3 och Dokumentärserie om GU på svenska i Finland samt Värnpliktiga utgjorde ett besvärligt och dödligt försvar och Ny serie om soldatliv under 500 år

(Bilden är en illustration från ett annat tillfälle och sammanhang på Setermoen. Något beskuren bild. Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret. Filmen, länkad: NRK TV:s hemsida.)

– Klar til strid (Ready for Combat), Insightful Norwegian documentary in 10 episodes

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]