Foto: Jason Kaye, Army.mil

Mer GRG och AT4 för bortåt en miljard till USA

Den amerikanska försvarsmakten har inom ett gällande ramavtal beställt ytterligare Carl-Gustaf-ammunition och AT4 pansarvärnssystem.

Leveranserna i denna beställning kommer att fördelas och användas av den amerikanska armén, US Marines och Special Forces Command.

Den här beställningen stärker vår relation till den amerikanska försvarsmakten som har använt våra markstridssystem under flera årtionden. Vi ser denna beställning som ett bevis på att de värdesätter flexibiliteten och effektiviteten i våra system”, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Världskända AT4 och Carl-Gustaf har länge använts av det amerikanska försvaret. Sedan 1987 har Saab levererat fler än 600 000 AT4 till de amerikanska styrkorna, både direkt och under licens. Carl-Gustaf-systemet har varit ett så kallat ”Program of Record” i USA sedan 2013, och 2018 meddelades att den amerikanska armén ska förvärva den senaste versionen av systemet Carl-Gustaf M4, i USA benämnd M3E1.

Den aktuella ordern är värd cirka 930 miljoner svenska kronor och leverans kommer att ske under 2021.

Saab – AT4 family of support weapons – Flexible, man-portable support weapons

Saab – Carl-Gustaf M4 – Smart just got smarter

Försvarsmakten – Pansarskott 86

Försvarsmakten – Granatgevär m/48 och m/86

US Army

US Marines

US Special Forces Operations Command

Läs även Semper Miles: Senaste mångsidiga Carl-Gustaf M4 till US Army och Avtal och order tecknat för senaste granatgeväret till Försvarsmakten samt Man har kommit långt och snart har vi laserstyrd ammunition för GRG och Nya Carl Gustaf M4 och nya AT4 – världsledande och svenskt

(Bilden: Amerikanska soldater avfyrar AT4 under skjutövning. Foto: Jason Kaye, Army.mil, PD, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)

– Moore Saab Carl-Gustaf and AT4 for US Army, US Marines och Special Forces Command

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]