Foto: SAAB @ Copyright Saab AB

Avtal och order tecknat för senaste granatgeväret till Försvarsmakten

Att med list och kraft kunna möta och slå en eventuell fiende i såväl defensiva som offensiva företag är viktigt. Det kräver sin materiel och nu kommer glädjande nyheter vad gäller understödsvapnet GRG.

Igår offentliggjorde både FMV och Saab att man ingått ett tioårigt ramavtal för ”Granatgevär 18” gällande vapen, ammunition och tillbehör till svenska Försvarsmakten. Alltså den senaste på en rad områden vidareutvecklade versionen av världsledande Carl-Gustaf M4, framtidskompatibel med bl a intelligenta siktessystem för programmerbar ammunition.

Det aktuella avtalet är som man uttrycker det i Saabs pressmeddelande ”början på större investeringar i systemet, med målet att hela den svenska försvarsmakten så småningom ska vara utrustad med den nya generationen”.
Chefen för Armémateriel vid FMV, Mikael Frisell, förtydligade det hela i ett Twittermeddelande: ”Avtalet möjliggör att hela FM:s behov kan täckas, dvs samtliga försvarsgrenars och hemvärnets behov.”

Sedan 1948 har det mångsidiga vapensystemet Carl-Gustaf gett understöd till infanteriförband världen över för att hantera alla typer av utmaningar på slagfältet. Den nya versionen, Carl-Gustaf M4, som lanserades 2014, har samma effektivitet och mångsidighet som tidigare versioner men den förbättrade och lätta konstruktionen, med en vikt på under 7 kg, ger soldaterna markant ökad rörlighet och flexibilitet.” M4 används idag av 11 nationer.

Redan nu är en första order, värd ca 330 miljoner kronor, lagd för Försvarsmakten och leverans kommer att ske 2020-2023.

Saab – Carl-Gustaf M4, Smart just got smarter

Försvarsmakten – Granatgevär m/48 och m/86

Läs även Semper Miles: Även Australien slår till och köper nya M4 och Nya Carl Gustaf M4 och nya AT4 – världsledande och svenskt samt Världsledande smidigt pansarvärn för en miljard och Nya eldhandvapen för Försvarsmakten kan vara ett faktum inom fyra-fem år

(Bilden är från ett annat tidigare tillfälle. Foto: @ Copyright Saab AB.)

– Ten year framework agreement signed for latest Carl-Gustaf M4 multi-purpose weapon system to Swedish Armed Forces

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]