Foto: Hans Berggren, Copyright Saab AB

Världsledande smidigt pansarvärn för en miljard

Schweiziska försvaret satsar på bästa möjliga materiel och har beställt pansarvärnsvapnet NLAW till ett värde av drygt en miljard kronor.

Den som kalkylerat med att objudet rulla in i Schweiz får definitivt tänka om! Efter att ha sett över marknaden bestämde man sig för att komplettera med Saabs NLAW (Next generation Light Anti-tank Weapon system) utvecklad i Sverige och tillverkad i Storbritannien. Här hemma är den känd som Robot 57, ett bärbart engångsvapen som avfyras från axeln och det enda som riktigt biter på större moderna stridsvagnar med t ex aktivt pansar.

NLAW-systemet kombinerar enkelheten hos lätta pansarvärnsvapen med fördelarna hos tyngre styrda robotsystem. Med NLAW kan en soldat bekämpa en stridsvagn (MBT) försedd med moderna skyddssystem med ett enda skott. Soldaten kan i alla situationer och miljöer, både inom och bortom normalt stridsavstånd bekämpa stridsfordon och andra mål omedelbart efter målupptäckt.”

Vapnet som började utvecklas 2002, och premiärsköts av Försvarsmakten 2008, finns idag i tjänst i Sverige, Finland, Storbritannien och Luxemburg, enligt Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics. Ja, och så i några länder till som vill vara diskreta och inte skylta med vad man plockar fram och överraskar en eventuell angripare med (en order av den sorten produceras och levereras för övrigt just nu och ska vara klar i år).

Ännu ett starkt val av Schweiz som har den goda smaken att även rulla knappt 200 Stridsfordon 90 (CV9030CH). Leverans av NLAW kommer att ske 2018 – 2021.


Film: NLAW Tactical Firings, förevisning (6:24 min)

Försvarsmakten – Första skottet med pansarvärnsrobot 57

Schweiziska arméns officiella hemsida

Läs även Semper Miles: Nya Carl Gustaf M4 och nya AT4 – världsledande och svenskt och BAE Hägglunds på väg in i ännu en möjlig mångmiljardaffär samt Nya planet från SAAB/Boeing – täckelsen har fallit

(Bild: Soldat med NLAW från ett annat tillfälle. Foto: Hans Berggren, Copyright Saab AB.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]

– Switzerland reinforces with single non-expert soldier system NLAW, Main Battle Anti Tank Weapon at a total cost of some 104 million Euro.