Foto: U.S. Air Force, Airman 1st Class Dana J. Butler

Luftbevakning och övningar över Östersjön, Finland, Estland, Lettland och Litauen

Efter den lyckade första delen av den årligen återkommande övningsserien kommer nu fortsättningen i Ramstein Alloy 19.2 där Sverige och Finland deltar som partnerländer, den här gången tillsammans med enheter från Norge, Polen, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Ungern samt Nato-gemensamma AWAC:s för övervakning och ledning.

Det handlar om tre tillfällen, ett på våren, ett under sommaren och ett till hösten. För att underhålla och utveckla säkerhet, relation, koordination samt interoperabilitet genomförs luftbevakning (s k Air Policing) och en rad övningsmoment över de tre baltiska staterna, Finland och i internationellt luftrum.

Här föreligger även den viktiga aspekten att synas. Vi är här, tillsammans och vi är på alerten. Nato anger perioden 24-26 juni medan Finland säger 25-27. Ännu inga uppgifter om Ramstein Alloy-övningarna från Försvarsmakten. Säkert är i alla fall att det blir en hel del givande aktivitet strax öster om oss i veckan.

Finnish Air Force to participate in Ramstein Alloy 2019-2

NATO and Partner aircraft to practice Air Policing drills over Estonia (från 19.1)

NATO Air Policing

Läs även Semper Miles: Sverige med och bevakar och agerar i Estlands luftrum och Svenskt stål skapar rörlighet, eldkraft och skydd i Estland samt Ökat bilateralt samarbete mellan Sverige och Baltikum och Även Danmark åter till nationellt försvar och regional fokus

(Bilden är från ett annat, tidigare tillfälle i Litauen. Foto: U.S. Air Force, Airman 1st Class Dana J. Butler. Released.)

– Partner nations Sweden and Finland participate in Ramstein Alloy 19.2

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]